Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNJR critică atitudinea CSM ref. aspectele semnalate de magistrați


30 iulie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității miercuri, 29 iulie 2015, un comunicat prin care blamează CSM pentru atitudinea manifestată față de protestul magistraților.

Comunicatul integral:

”Consiliul Superior al Magistraturii evită din nou discutarea pe fond a problemelor din justiție, pe data de 28 iulie 2015 acesta comunicând că, în cadrul discuțiilor din Comisie, nu s-a luat în calcul solicitarea UNJR ca propunerile vizând modificarea accesului în magistratură și a procedurii promovării magistraților să nu fie aprobate de Plenul CSM, în condițiile în care riscurile serioase pe care le implică aceste modificări au fost temeinic argumentate.
Atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii de a trata cu superficialitate o cerere legitimă a magistraților – de a dezbate probleme de fond care afectează justiția – este nu doar revoltătoare, dar ridică din nou semne de întrebare vis-a-vis de modul în care actualii membri ai acestui Consiliu își înțeleg menirea pentru care au fost aleși în organismul care trebuie să fie “garantul independenței justiției”.
“Garantarea independenței justiției”, ca și atribuție constituțională a CSM, implică inclusiv asigurarea de proceduri care să permită accesul în magistratură doar a persoanelor foarte bine pregătite, integre și apte din punct de vedere psihic să facă față la stres și presiune. Un corp al magistraților slab pregătit sau lipsit de integritate nu poate genera o justiție independentă.
Administrarea justiției implică o răspundere față de societate, iar – așa cum a arătat UNJR – modificările propuse de CSM la legile justiției vor avea efect negativ direct asupra persoanelor care-și caută dreptatea în instanțele de judecată.
Astfel, modificările la lege propuse de CSM vor permite accederea în funcția de judecător sau procuror doar pe baza unui “interviu” în fața CSM, ceea ce nu oferă garanții obiective de selecție a magistraților pe bază de profesionalism și integritate. De asemenea, propunerile CSM permit reîntoarcerea în magistratură a persoanelor cu probleme de integritate, care au ales să demisioneze pentru a evita riscul unei sancțiuni disciplinare.
UNJR a mai arătat în protestul său că toate aceste propuneri de modificare a legilor justiției au fost făcute de CSM fără o dezbatere publică, fără consultarea reală a magistraților și fără o evaluare a impactului negativ.
Actualii membri CSM ar trebui ca, măcar acum în ultima parte a mandatului lor, să se preocupe de adevăratele probleme care afectează negativ sistemul de justiție, și nu să fie exponenții unor jocuri de culise sau interese obscure.

UNJR reiterează solicitarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să nu își însușească propunerile de modificare a legilor justiției în forma actuală, dat fiind impactul negativ și gravele consecințe asupra sistemului judiciar.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii