Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

RIL revendicare dupa Legea 10/2001. Publicare in MOF
24.02.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

Comunicat Inalta Curte de Casatie si Justitie: 

"Inalta Curte de Casatie si Justitie face cunoscut ca Decizia in recursul in interesul legii nr. 33/2008 cu privire la „actiunile in justitie intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001”, a aparut in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 108 din 23 februarie 2009, data de la care decizia este obligatorie.

Purtator de cuvant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Judecator Cristina Madalina BUTA"

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 108 din 23 februarie 2009, a fost publicata Decizia nr. 33 din 9 iunie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Recursul in interesul legii a fost declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la admisibilitatea actiunii in revendicare, intemeiata pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, formulata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001.

Inalta Curte a remarcat existenta, in practica, a doua probleme de principiu nerezolvate neunitar, respectiv cea a existentei unei optiuni intre aplicarea legii speciale, care reglementeaza regimul imobilelor preluate abuziv in perioada de referinta, Legea nr. 10/2001, si aplicarea dreptului comun in materia revendicarii, si anume, Codul civil, precum si problema raportului dintre Legea nr. 10/2001 si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Astfel, unele instante au apreciat ca de la intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001 restituirea imobilelor preluate in proprietatea statului in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, prevazute de art. 2 alin. (1) din acest act normativ, se realizeaza numai prin procedura speciala, stabilita de aceasta lege, si, in consecinta, actiunea in revendicare de drept comun este inadmisibila, deoarece Legea nr. 10/2001 are aplicare imediata, fiind o lege speciala si derogatorie de la dreptul comun.

Dimpotriva, o alta parte a jurisprudentei s-a pronuntat in sensul admisiblitatii actiunii in revendicare intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, formulata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001, intrucat, desi potrivit art. 22 alin. (5) din Legea nr. 10/2001 nerespectarea termenului stabilit pentru depunerea notificarii atrage pierderea dreptului de a solicita in justitie masuri reparatorii in natura sau prin echivalent, acesta nu poate avea alta semnificatie decat aceea a pierderii beneficiului Legii nr. 10/2001 de catre persoana indreptatita, iar acest efect nu poate fi extins asupra altor actiuni pe care aceasta le-ar putea promova in justitie, cum este actiunea in revendicare.

De asemenea, s-a mai considerat ca respingerea ca inadmisibila a actiunii in revendicare, intemeiata pe dreptul comun si intentata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001 ar echivala cu privarea reclamantului de accesul la justitie, prin incalcarea art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Cu privire la aspectele mentionate, instanta suprema s-a pronuntat in sensul in care concursul dintre legea speciala si legea generala se rezolva in favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar daca acesta nu este prevazut expres in legea speciala, iar in cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala, respectiv Legea nr. 10/2001, si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta din urma are prioritate. Prin urmare, aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, daca in acest mod nu se aduce atingere unui alt drept de proprietate sau securitatii raporturilor juridice.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Sova si asociatii


Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.