Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Radu Stancu: Greva patronală în dreptul pozitiv european


03.08.2015 | Andreea BREBU
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Asistent univ. drd. Radu Stancu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 5/2015 articolul intitulat „Greva patronală în dreptul pozitiv european”.

Studiul urmăreşte realizarea unei prezentări a noţiunii de grevă patronală astfel cum este interpretată şi înţeleasă în mai multe sisteme de drept, pentru surprinderea în esenţă a punctului comun de la care a luat naştere această noţiune şi evoluţia sa la nivel european.

Greva patronală reprezintă o măsură de reacţie a angajatorilor împotriva atitudinii angajaţilor caracterizată prin întreruperea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului ce nu trebuie confundată cu şomajul tehnic. În timp, greva patronală se situează în secolul XIX, în jurul anilor 1850, în Marea Britanie, fiind rapid împrumutată şi de alte state.

Totuşi, această măsură nu a fost acceptată de toate legislaţiile, Grecia, Italia sau Franţa fiind doar câteva dintre ţările ce o consideră ilicită, deoarece, prin luarea unei astfel de măsuri, se încalcă tocmai obligaţia angajatorului de a furniza muncă salariaţilor, iar efectele avute asupra pierderilor societăţii se adâncesc şi mai mult faţă de cele produse prin greva salariaţilor. România a îmbrăţişat acest punct de vedere, considerând greva patronală ca o măsură ilicită şi doar pentru situaţii cu totul şi cu totul excepţionale, când aceasta ar fi singura măsură de reducere sau de împiedicare a pierderilor societăţii, greva patronală fiind considerată licită.

Pornind de la ideea de egalitate a armelor între angajat şi angajator, unele state precum Germania, Finlanda, Anglia sau Suedia, au considerat această măsură licită, caracterul licit rezultând chiar din Constituţie în dreptul german, ce justifică măsura în baza libertăţii de coaliţie recunoscută angajatorilor.

Această evoluţie diferită a aceleiaşi noţiuni în state atât de apropiate ca principii şi mod de interpretare în alte domenii a dat naştere unor discuţii doctrinare ample cu privire la existenţa acestui mozaic european referitor la natura juridică a grevei patronale. Pe măsură ce unii autori au considerat greva patronală sau dreptul la lock-out ca un drept egal dreptului la grevă al salariaţilor, alţi autori au contrazis această opinie, susţinând că singurul motiv pentru care în dreptul comunitar se face referire la această noţiune este pentru că unele state recunosc dreptul la lock-out. Evoluţia legislativă a dus însă la recunoaşterea în mod concret a dreptului la grevă patronală de către reglementările europene de aplicabilitate unitară.

Astfel, autorul surprinde în concluzia articolului recunoaşterea de către legislaţia europeană a existenţei dreptului la grevă patronală pentru toate sistemele de drept. Caracterul licit sau ilicit al lock-out-ului urmând să fie apreciat de fiecare sistem naţional în parte, cu atât mai mult cu cât, prin diversele sale forme, se poate face distincţia între anumite forme de lock-out ca fiind ilicite, precum greva declanşată de angajator înaintea grevei salariaţilor, de vreme ce în alte situaţii greva patronală poate fi chiar o măsură de combatere a pierderilor ce pot fi cauzate angajatorilor.

Andreea Brebu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro