« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Incalcarea dreptului de proprietate. Hotararea CEDO in cauza Silimon si Gross vs.Romania
02.03.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 107 din 23 februarie 2009 a fost publicata Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 7 februarie 2008 in Cauza Silimon si Gross impotriva Romaniei.

Fara a aduce elemente de noutate, hotararea Curtii Europene se inscrie intr-un lung sir de solutii devenite clasice, confirmand jurisprudenta constanta a acesteia pe marginea subiectului imobilelor preluate de statul roman.

Situatia de fapt

Reclamantii au contestat in justitie legalitatea preluarii imobilului lor, in temeiul Decretului nr. 223/1974, invocand contrarierea acestui decret fata de dispozitiile Constitutiei in vigoare la data adoptarii lui. De asemenea, reclamantii au solicitat si anularea contractului de vanzare-cumparare prin care chiriasii imobilului l-au cumparat in temeiul Legii nr. 112/1995. Instantele interne, desi au constatat ilegalitatea preluarii de catre stat a imobilului, au respins cererea de anulare a contractului de vanzare-cumparare, principalul argument fiind buna-credinta a chiriasilor.

Solicitarile reclamantilor

Reclamantii au invocat atat incalcarea art. 1 din Primul Porotocol aditional, motivata de lezarea dreptului lor de proprietate asupra imobilului, cat si incalcarea art. 6 paragraful 1 din Conventie, pentru motivul ca recursul impotriva deciziei pronuntate in apel de Curtea de Apel, a fost solutionat de aceeasi Curte de Apel.

Solutia Curtii

Curtea a constatat incalcarea art. 1 din Primul Protocol aditional, retinand ca vanzarea de catre stat a bunului altcuiva catre terti de buna-credinta, chiar daca a fost anterioara confirmarii definitive in justitie a dreptului de proprietate al acestei persoane, reprezinta o privare de acel bun, care combinata cu lipsa totala de despagubire, este contrara textului mentionat. Curtea a mai retinut ca „Proprietatea” nu functioneaza in prezent intr-un mod susceptibil sa duca la acordarea efectiva a unei despagubiri reclamantilor.

Curtea a constatat ca nu a avut loc o incalcare a dreptului la un proces echitabil, chiar daca recursul a fost solutionat de aceeasi curte de apel care solutionase si apelul in cauza, intrucat componenta completului in cele doua etape procesuale a fost diferita.

In temeiul art. 41 din Conventie, Curtea a obligat statul roman sa restituie reclamantilor imobilul in discutie (format dintr-o casa alcatuita din 2 apartamente, situata in Brasov), urmand ca in lipsa acestei restituiri, sa le plateasca reclamantilor suma de 120.000 EUR cu titlu de daune materiale. De asemenea, statul roman a fost condamnat si la plata sumei de 4.000 EUR cu titlu de daune morale.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

 
Secţiuni: C. administrativ, CEDO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD