« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Elogiu femeilor magistrat
08.03.2009 | JURIDICE.ro, jud. dr. Ion Popa

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Intr-o forma cu totul atipica si cu mare ingaduinta randurile de mai jos ar putea fi calificate din punct de vedere literar. Indiferent de natura lor va rog sa le primiti ca o recunoastere a ceea ce reprezentati voi pentru noi, o forma mai putin siropoasa de exprimare, un elogiu si o reparatie pentru nedreptatile suferite in timp pentru vina de a nu fi barbati.

Statutul vostru in societatea evului mediu in tarile romanesti echivala cu cel al oricarui "taran gros si prost sau vreun cocon fara minte" sau "element de decor", iar Codul Caragea era transant in ceea ce va priveste: "numai barbatii se fac boeri, judecatori si carmuitori obstesti", iar "femeile sunt departate de la toate cinurile politicesti, stapaniri si slujbe publice".

Ce drum lung pana in anul 1945, cand prin lege s-a admis ca "in conditiunile acestui text, vor putea fi numite in magistratura si femei". Demersul era si a ramas remarcabil la acea vreme, cu atat mai mult cu cat de exemplu in Franta, femeile au fost admise in functia de magistrat dupa anul 1946.

Primele femei judecator din Romania au depus juramantul pe data de 18.02.1945, iar  discursul vizionar rostit de ministrul justitiei din acea vreme merita a fi redat: "… una din revendicarile de baza ale democratiei consecvente a ramas pana in ziua de astazi asigurarea deplinei egalitati… intre femei si barbati. Este o revendicare de baza pentru ca nu se poate crea un regim democratic, sincer si real, fara atragerea masiva si fara rezerva a elementului feminin in toate domeniile vietii publice, pe o treapta egala de pretuire. Deschizand elementelor feminine calea magistraturii, rupand inca o bariera care le era pusa in cale, am actionat pe planul luptei pentru democratizarea Romaniei… A infiera sau chiar combate prejudecatile cu care incearca sa se justifice mentinerea femeii in viata noastra publica intr-un regim de inferioritate, mi se pare un lucru zadarnic…".

Lipsita de desene cu inimioare, floricele si stelute stralucitoare, de suspine si exclamatii lacrimogene, zane cu baghete fermecate sau macar ceva versuri acolo, expunerea de mai sus cu greu ar putea fi, cum aratam, calificata literar. Avand in vedere ca nu sunt interesat de castigarea vreunui premiu, calificarea literara a mesajului meu catre voi este nerelevanta. Asa cum spuneam demersul meu in forma de mai sus este un elogiu la adresa voastra, colegele mele judecatoare si procuroare, elogiu pe care sub o forma mult mai ampla l-am publicat cu mult timp in urma, fara un prilej anume al unei zile festive. Noua barbatilor, nu neaparat magistrati, ne este, fara o explicatie anume, mai greu ori evitam de multe ori sa vorbim cu sau despre voi mai ales de bine, preferand variante mai facile si condamnabile recunosc referitoare la bancuri cu blonde blocate pe scara rulanta [Pentru acelea dintre voi care nu stiu, intr-un mare magazin s-a intrerupt "curentul". Cinci persoane au anuntat ca au ramas blocate in lift, iar doua blonde au anuntat ca au ramas blocate pe scara rulanta.] sau cu maiestria femeii la volan. Cred ca este corect de aceea ca, in loc sa improvizez cine stie ce prostii pretioase, sa apelez la cei care chiar stiu sa vorbeasca despre voi, despre viata, sacrificiile si bucuriile voastre. "Prin traditie, feminitatea desemneaza o serie de trasaturi de personalitate specifice femeii, precum: sensibilitate, finete, activitate ordonata, sentimente deosebite, preocupari pentru frumos, emotivitate, inteligenta analitica, aptitudini educationale. Dar tot prin traditie, imaginea femeii in raport cu cea a barbatului (locul si rolul ei in sistemul activitatii familiale si sociale) a fost in general devalorizata… Femeia a trebuit sa suporte de-a lungul timpului multe variante de umilire, desconsiderare si chiar maltratare si toate acestea ca urmare a unor norme socio-culturale acceptate si promovate de grupurile si macrogrupurile de apartenenta.

Desigur ca, de-a lungul timpului, transformarile sociale si modificarile in plan etno-cultural au actionat profund asupra schimbarii rolului femeii in societate. Cucerirea unor drepturi egale cu barbatul, accesul femeilor la scolarizare si cultura, exercitarea de profesii si asumarea unor roluri care apartineau barbatilor, au redus distantele si divergentele dintre feminitate si masculinitate, in sensul ca feminitatea a castigat si castiga pe linia unor caracteristici comportamentale: initiativa, independenta, spirit de organizare, indrazneala, forta, atitudini si aptitudini de conducere" [A se vedea N. Mitrofan, V. Zdrenghea, T. Butoi, Psihologie judiciara, Casa de editura si presa "Sansa" SRL, Bucuresti, 1992, p. 78].

Va doresc egoist sa fiti mereu langa noi, cu bunele si cu relele voastre, pentru ca nici nu stiti cat de mult va pretuim si cata nevoie avem de voi!

Judecator dr. Ion Popa, Curtea de Apel Bucuresti

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD