Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Traian Basescu despre criza de incredere in Justitie
10.03.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Presedintele Traian Basescu, a declarat in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului, in mesajul sau:

"Criza de incredere este evidenta cand avem in vedere starea justitiei, domeniu care s-a confruntat cu numeroase blocaje politice in ultimii ani. Desi s-au inregistrat progrese importante, dupa doi ani de la aderarea Romaniei ni se cere sa depunem in continuare eforturi pentru a atinge pe deplin criteriile de aderare de la Copenhaga. Desi toate partidele si-au declarat unanim sprijinul pentru reforma justitiei la consultarile pe care le-am avut in august anul trecut, deciziile ulterioare ale clasei politice nu au confirmat in totalitate aceste angajamente.

Criza de incredere in justitie este rezultatul direct al experientei pe care oamenii de rand o traiesc in fiecare zi si este o experienta care creeaza sentimentul inegalitatii in fata justitiei. In afara de zona marii coruptii, eficienta actului de justitie trebuie sa se vada si in cazurile de zi cu zi. Eliberarea unor persoane suspectate de infractiuni grave, care pun in pericol ordinea publica si siguranta cetateanului, nu face decat sa erodeze increderea oamenilor in dreptatea magistratilor. Termenele lungi de judecata descurajeaza cetatenii sa se adreseze instantelor si ii incurajeaza sa isi faca singuri dreptate. Avem obligatia ca, prin noile Coduri, sa corectam aceste realitati.

In domeniul justitiei este nevoie de un efort sustinut din partea tuturor institutiilor cu responsabilitati si ma refer aici, in mod special, la Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii si Agentia Nationala de Integritate. Avem de indeplinit cerintele din cele patru obiective de referinta din ultimul Raport de tara, dupa cum urmeaza:

Primul obiectiv este asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii. Adoptarea noilor coduri de procedura civila si penala, precum si raportarea si monitorizarea impactului acestora.

Pentru ca in clasa politica este o dezbatere pe tema Codurilor, vreau sa stiti ca angajamentul Romaniei a fost ca aceste coduri, penal, civil, de procedura penala si civila vor fi adoptate in Parlament pana la 1 ianuarie 2009, deci 31 decembrie 2008. Termenul este depasit si de aceea s-a ajuns la solutia unor angajari de raspundere. 

Consolidarea Agentiei Nationale de Integritate, astfel incat aceasta sa fie competenta sa verifice averea, incompatibilitatile si potentialele conflicte de interese, precum si sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive, este al doilea obiectiv al Raportului.

Al treilea obiectiv este continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.

Si, in sfarsit, al patrulea obiectiv este adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

Am pledat in toate mesajele mele publice pentru ca aceste obiective sa fie indeplinite. Voturile din Senat si din Camera Deputatilor pentru cazuri de presupusa coruptie, sunt si un semnal pentru autoritatile judiciare din Romania ca imixtiunea politicului nu mai poate fi o scuza pentru lipsa rezultatelor in zona combaterii coruptiei la nivel inalt. Acum este randul magistratilor sa arate respect fata de aplicarea legii, dar si un inalt profesionalism. Criza de incredere este si rezultatul atitudinii dominante de la nivelul Parlamentului si Guvernului din 2008 in ceea ce priveste abordarea chestiunilor economice."

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate