« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Regulament UE nepublicat in JOUE. Forta obligatorie. Hotararea CJCE in cauza Gottfried Heinrich
10.03.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat CJCE: 

"Hotararea Curtii in cauza C-345/06 – Gottfried Heinrich, 10 martie 2009

O lista care cuprinde articolele interzise la bordul avioanelor nu este opozabila particularilor daca nu este publicata

Un regulament comunitar nepublicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu are forta obligatorie in masura in care acesta urmareste impunerea unor obligatii in sarcina particularilor 

Articolul 254 din Tratatul CE dispune ca regulamentele se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

In 2002, Parlamentul European si Consiliul au adoptat Regulamentul nr. 2320/2002 privind siguranta aeriana1. Anexa la acest regulament prevedea standardele de baza comune privind masurile de siguranta aeriana (Regulamentul (CE) nr. 2320/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2002 de instituire a unor norme comune in domeniul sigurantei aviatiei civile (JO L 355, p. 1, Editie speciala, 07/vol. 11, p. 51). Printre altele, aceasta stabilea in mod general lista articolelor interzise la bordul unui avion, printre care figurau „[o]biecte[le] contondente: bate, ciomege, bate de baseball sau alte instrumente asemanatoare”. De asemenea, regulamentul dispunea ca anumite masuri nu se publica, ci doar se pun la dispozitia autoritatilor competente. Acest regulament si anexa sa au fost publicate. 

In aprilie 2003, Comisia a adoptat Regulamentul nr. 622/2003 ( Regulamentul (CE) nr. 622/2003 al Comisiei din 4 aprilie 2003 de stabilire a masurilor de aplicare a standardelor comune de baza privind siguran?a aeriana (JO L 89, p. 9, Edi?ie speciala, 07/vol. 11, p. 103) de punere in aplicare a Regulamentului nr. 2320/2002. Masurile de punere in aplicare au fost stabilite intr-o anexa. Aceasta anexa, modificata in 2004 (Regulamentul (CE) nr. 68/2004 al Comisiei din 15 ianuarie 2004 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 622/2003 de stabilire a masurilor de aplicare a standardelor comune de baza privind siguranta aeriana (JO L 10, p. 14, Editie speciala, 07/vol. 16, p. 3), nu a fost niciodata publicata, desi regulamentul de modificare subliniaza, in considerentele acestuia, necesitatea ca pasagerii sa fie clar informati cu privire la regulile privind articolele interzise. 

La 25 septembrie 2005, domnul Gottfried Heinrich a fost retinut la controlul de securitate de pe Aeroportul Viena-Schwechat pentru motivul ca bagajul de mana al acestuia continea rachete de tenis, considerate articole interzise de regulamentele comunitare. Cu toate acestea, domnul Gottfried Heinrich a urcat la bordul aeronavei cu rachetele de tenis in bagajul de mana. Ulterior, agentii de securitate i-au solicitat sa paraseasca avionul. 

Domnul Heinrich a formulat o actiune la Unabhängiger Verwaltungssenat im Land Niederösterreich (Camera Administrativa Independenta pentru Landul Austria Inferioara), solicitand acestei instante sa constate ca masurile luate impotriva sa au fost ilegale. Instanta austriaca a intrebat Curtea de Justitie daca regulamentele sau partile din acestea care nu au fost publicate in Jurnalul Oficial pot avea totusi forta obligatorie. 

Curtea aminteste ca din articolul 254 CE rezulta ca un regulament poate produce efecte juridice numai daca a fost publicat in Jurnalul Oficial. In plus, un act care emana de la o institutie comunitara nu poate fi opozabil particularilor inainte ca acestia sa aiba posibilitatea de a lua cunostinta de acest act printr-o publicare conforma cerintelor legale in Jurnalul Oficial. Aceleasi principii se impun si in privinta masurilor nationale care pun in executare o reglementare comunitara. 

Curtea arata ca Regulamentul nr. 2320/2002 urmareste sa impuna obligatii in sarcina particularilor in masura in care prin acesta se interzice introducerea anumitor articole la bordul avioanelor, definite in mod general intr-o lista anexata acestui regulament. 

Intrucat anexa la Regulamentul 622/2003 nu a fost publicata, Curtea se afla in imposibilitatea de a statua daca aceasta priveste si lista articolelor interzise si daca impune obligatii si in sarcina particularilor. Cu toate acestea, nu este exclus ca aceasta sa fie situatia. Faptul ca regulamentul de modificare a Regulamentului nr. 622/2003 precizeaza in preambul ca este necesar sa se stabileasca o lista armonizata, accesibila publicului, care sa indice separat articolele interzise, implica faptul ca lista anexata la Regulamentul nr. 2320/2002 a facut efectiv obiectul unor modificari. in orice caz, eventualele modificari ale listei articolelor interzise nu au fost publicate in Jurnalul Oficial. 

In continuare, Curtea constata ca lista articolelor interzise nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de masuri si de informatii care sunt calificate drept confidentiale si care nu se publica in temeiul Regulamentului 2320/2002. Astfel, Comisia nu putea sa aplice regimul de confidentialitate masurilor de adaptare a listei. Rezulta ca, in cazul in care Regulamentul nr. 622/2003 ar prevedea in mod efectiv adaptari ale acestei liste de articole interzise, acesta ar fi, in aceasta masura, lipsit de validitate. 

Curtea concluzioneaza ca anexa la Regulamentul nr. 622/2003 nu are forta obligatorie in masura in care urmareste sa instituie obligatii in sarcina particularilor."

Nota JURIDICE.ro: A sa vedea si Efectele nepublicarii tratatelor Comunitatii si Uniunii Europene in limba romana.

 
Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD