Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Constituirea de garantii in vederea eliberarii autorizatiilor de utilizator final pentru produse energetice

12.03.2009 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 143 din 9 martie 2009 a fost publicata Hotararea Guvernului Nr. 192/9 martie 2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii Nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea Guvernului nr. 192 din 9 martie 2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului Nr. 44/2004, prin care se aduc modificari Titlului VII-“Accize si alte taxe speciale”, privind garantiile care se constituie pentru eliberarea autorizatiei de utilizator final. 

Urmatoarele modificari semnificative au fost aduse prin Hotararea Guvernului nr. 192/2009 cu privire la garantiile care se constituie in vederea eliberarii autorizatiei de utilizator final: 

– Pentru produsele energetice prevazute la art. 175, alin. (3) si respectiv, in anexa nr. 1 la titlul VII din Codul fiscal, garantiile se reduc de la suma echivalenta valorii accizelor aferente cantitatii de produse aprobate la 50% din aceasta valoare; 

– Pentru produsele energetice prevazute la art.175 alin. (2), altele decat cele prevazute la alin (3) din Codul fiscal, garantia se reduce de la suma echivalenta cu valoarea accizelor aferente cantitatii de produse aprobate, valoare calculata la nivelul accizei datorate pentru benzina cu plumb la 50% din valoarea calculata pe baza accizei aferente motorinei; 

– Nivelul garantiilor mai sus mentionate se reduce cu 100%, 50% si respectiv 75% in cazul operatorilor economici care au calitatea de utilizator final si care si-au desfasurat activitatea cu produse energetice accizabile fara incalcarea legislatiei fiscale aplicabile acestora, in functie de perioada in care acestia si-au desfasurat activitatea (un an in cazul marilor contribuabili, 2 ani si respectiv 3 ani); 

– La cererea operatorilor economici, autoritatile fiscale teritoriale competente pot solicita institutiilor financiare sau Trezoreriei eliberarea garantiilor care au fost constituite dupa intrarea in vigoare a HG Nr.1618/2008 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal; 

– Operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final valabile pentru produsele energetice mentionate la art. 175, alin. (2) si (3), au obligatia de a depune dovada constituirii garantiei conform noilor reglementari pana la data de 30 aprilie 2009. Neindeplinirea in termen a obligatiei de a depune dovada constituirii garantiei se sanctioneaza cu revocarea autorizatiei de utilizator final.

Pentru STIRI.JURIDICE,

Reff & Associates

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week