« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Recunoasterea calificarilor profesionale din Romania si Bulgaria. Decizia CJCE in cauza Comisia vs. Portugalia
20.03.2009 | JURIDICE.ro, DRAGOMIR SI ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Hotararea CJCE (Camera a VIII a) din 19 martie 2009
C-245/08

Existenta unei incalcari a unei obligatii comunitare trebuie apreciata in raport de situatia legislativa nationala existenta la data expirarii termenului stabilit de catre Comisie prin avizul motivat, schimbarile legislative nationale ulterioare neputand fi luate in considerare pentru aprecierea incalcarii obligatiilor comunitare.

In contextul pregatirii ulterioarei aderari a Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana, Consiliul a adoptat la 20 noiembrie 2006, Directiva 2006/100/CE "de adaptare a anumitor directive din domeniul libertatii de circulatie a persoanelor, avand in vedere aderarea Bulgariei si a Romaniei".

Directiva adoptata actualizeaza toate listele de calificari profesionale care beneficiaza de recunoastere automata, completandu-le cu calificarile corespunzatoare din Bulgaria si Romania.

Astfel, statele membre au fost obligate ca pana la data aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana sa transpuna directiva 2006/100 in legislatia nationala si in acest context sa efectueze toate adaptarile tehnice necesare recunoasterii automate a calificarilor din Romania si Bulgaria.

Ca urmare a neimplementarii directivei in termenul stabilit, Comisia a declansat procedura de neindeplinire a obligatiilor impotriva Portugaliei, invitand-o la 23 octombrie 2007, printr-un aviz motivat, ca in termen de 2 luni sa-si execute obligatia comunitara incalcata.

Prin raspunsul oferit, Republica Portugalia nu a contestat neexecutarea obligatiei de transpunere a directivei, aratand insa ca textul legislativ de transpunere este inca in lucru si urmeaza a fi finalizat in noiembrie 2008.

In acest context, la 4 iunie 2008, Comisia a sesizat Curtea cu actiune in neindeplinirea obligatiilor.

Deliberarea Curtii

Reiterand jurisprudenta constanta, Curtea considera ca existenta unei incalcari a unei obligatii comunitare trebuie apreciata in raport de situatia legislativa nationala existenta la data expirarii termenului stabilit de catre Comisie prin avizul motivat, schimbarile legislative nationala ulterioare neputand fi luate in considerare pentru aprecierea incalcarii obligatiilor comunitare (a se vedea in special Hotararea din 17 ianuarie 2008, Comisia/Germania, C 152/05, Rec. p. I 39, punctul 15 si jurisprudenta citata).

Pentru acest motiv, Curtea constata ca prin neadoptarea actelor cu putere de lege si actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei 2006/100, Republica Portugheza a incalcat obligatiile de transpunere care ii reveneau in baza art. 2 din Directiva.

av. Alis Patlageanu, stud. Irina Iliescu
Dragomir & Asociatii

 
Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD