O propunere de solutie pentru problema avocaturii clandestine
26 martie 2009 | JURIDICE.ro, av. Viorel Papu

In vederea transarii problemei avocaturii clandestine trebuie acceptata si recunoscuta situatia ambigua existenta de lege lata, situatie in care nu sunt consacrate legislativ elemente clare de identificare a UNBR, respectiv a Barourilor care sunt afiliate UNBR. Prin urmare, prevalandu-se de aceasta lacuna legislativa, cei care practica avocatura in mod clandestin, sustin ca fac parte din barouri afiliate UNBR si ca realul UNBR ar fi unul nelegal infiintat. In aceeasi ordine de idei, fata de lipsa unor elemente clare, legale, unice prin care sa se identifice UNBR si barourile afiliate acesteia, vazand ambiguitatea legislativa, de foarte multe ori magistratii nu incep urmarirea penala sau scot de sub urmarire penala faptuitorii infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii, respectiv achita inculpatii in ceea ce priveste savarsirea aceleiasi fapte, deoarece fapta nu exista.
Pornind de la cele mai sus evidentiate, este de precizat ca, fiind invitat la o emisiune TV, excelenta sa, Ministrul Justitiei, Libertatilor si Drepturilor Cetatenesti, domnul Catalin Marian Predoiu, a dat exemplul reformarii sistemului judiciar spaniol in senul eficientizarii acestuia datorita inaltului grad de pregatire si seriozitate care a fost impus avocatilor spanioli. In aceasta ordine de idei, se impune o reglementare clara in ceea ce priveste UNBR si barourile afiliate acesteia, pentru a elimina orice elemente de ambiguitate care permit avocatilor clandestini sa eludeze legea civila sau penala.
Totodata, in aceeasi ordine de idei a inaltului nivel de pregatire si seriozitate a avocatilor, Legea nr. 51/1995 trebuie sa urmareasca interesul general, acela al cetatenilor, scopul acestor modificari fiind in principal acela de a crea un corp al avocatilor care sa fie constituit din adevarati profesionisti, in sensul satisfacerii nevoilor cetatenilor. Mai este de precizat ca majoritatea cetatenilor iau contact cu un avocat in cadrul unor proceduri judiciare, iar infaptuirea justitiei avand ca participanti avocati clandestini poate duce la proasta infaptuire a acesteia.
Astfel, avand in vedere toate cele de mai sus, trebuie mentionate in art. 57 din Legea nr. 51/1995 – introduse in textul de lege – elemente de identificare a UNBR, acestea fiind in principal adresa postala si codul fiscal, dar, in functie de viziunea legiuitorului si orice alte elemente de identificare considerate necesare, urmand ca, in masura in care aceste elemente de identificare vor suferi modificari, pentru producerea de efecte juridice depline, aceste modificari sa fie confirmate de catre ministrul de resort. In masura in care este considerat necesar, se poate institui obligatia ministrului de resort de a accepta modificarea sau modificarile; totodata, modalitatea prin care acestea sunt confirmate poate sa imbrace forma unei hotarari de guvern sau chiar a unei legi. In ceea ce priveste barourile afiliate UNBR, odata ce acesta are elemente clare, legale, unice de identificare, urmeaza ca aceasta sa transmita ministrului de resort adresele postale si codurile fiscale ale tuturor barourilor afiliate; atat elementele de identificare initiala a barourilor afiliate UNBR, cat si orice alte modificari ulterioare pe care acestea le vor suferi, urmeaza sa fie confirmate de catre ministrul de resort sau in alta modalitate prezentata mai sus.
Scurte consideratii tehnice
Un contraargument in ceea ce priveste utilitatea modificarii art. 57 din Legea nr. 51/1995, in sensul celor aratate mai sus, ar fi faptul ca un singur barou din resedinta de judet, cel adevarat, asigura asistenta juridica obligatorie si cea privind ajutorul public judiciar in materie civila. Insa acest argument, desi logic, este o constructie, o prezumtie, deci nu reprezinta o identificare clara, nemijlocita a barourilor adevarate.
Relativ la sintagma ”ministru de resort”, consideram ca aceasta este una optima si menita sa asigure o stabilitate actului normativ, avand in vedere recenta si posibilele viitoare modificari ale denumirii Ministerului Justitiei.
In ceea ce priveste contraargumentul la aceste amendamente propuse, in sensul ca s-ar incalca principiul neretroactivitatii legii, urmeaza ca aceste modificari sa se produca numai pentru viitor, situatiile juridice in care se afla avocatii clandestini si care s-au nascut inaintea modificarii Legii nr. 51/1995, urmand sa fie guvernate de vechile prevederi ale acesteia.
Urmeaza ca noul articol 57 din Legea nr. 51/1995 sa aiba urmatoarea forma:
"Art. 57. – (1) Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – U.N.B.R. este formata din toate barourile din Romania si are sediul in capitala tarii, municipiul Bucuresti, Sectorul 5, Palatul de Justitie, Splaiul Independentei, numarul 5 si are cod fiscal RO 4315974.
(1 indice 1) Orice modificare a elementelor de identificare a U.N.B.R., precizate in articolul 57 alineatul 1 din prezenta Lege, pentru a produce efecte juridice depline, trebuie confirmata prin ordin al ministrului de resort.
(2) U.N.B.R. este persoana juridica de interes public, are patrimoniu si buget proprii.
(3) Bugetul U.N.B.R. se formeaza din contributia barourilor in cote stabilite de Congresul avocatilor. Patrimoniul U.N.B.R. poate fi folosit si in activitati producatoare de venituri, in conditiile legii.
(4) Baroul de avocati se constituie si functioneaza numai in cadrul U.N.B.R., potrivit prezentei legi si statutului profesiei.
(4 indice 1) U.N.B.R. este obligata ca, pana la 31.12.2009, sa transmita ministrului de resort adresa postala a tuturor barourilor, precum si codurile fiscale ale acestora, urmand ca aceste elemente de identificare sa fie confirmate prin ordin al ministrului de resort iar in caz de schimbare a acestora, necesitatea confirmarii sa dainuiasca.
(5) U.N.B.R. este succesoarea de drept a Uniunii Avocatilor din Romania.
(6) Folosirea fara drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «U.N.B.R» ori «Uniunea Avocatilor din Romania» sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."
av. Viorel Papu