« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Interpretarea CJCE ref. art. 11 din Regulamentul 1383/2003
24.03.2009 | JURIDICE.ro, REFF & ASSOCIATES

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Interpretarea Curtii Europene de Justitie in cauza C-93/08 cu privire la Articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1383/2003 referitor la aplicarea procedurii simplificate de distrugere a marfurilor importate, suspectate de a aduce atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala si aplicarea masurilor impotriva marfurilor care aduc atingere unor astfel de drepturi, precum si cu privire la aplicarea de amenzi administrative daca legea nationala prevede aceasta posibilitate. 

Curtea Europeana de Justitie ("Curtea") a fost sesizata cu o intrebare preliminara in ceea ce priveste interpretarea Articolului 11 din Regulamentul (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului ("Regulamentul") privind interventia autoritatilor vamale impotriva marfurilor suspectate a aduce atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala, precum si masurile care trebuie aplicate marfurilor care aduc atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala. 

Avand in vedere prevederile Articolului 11alineatul (1) si ale Articolului 18 din Regulament, potrivit carora:

• in situatia in care autoritatile vamale au retinut marfuri suspectate a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, Statele Membre pot prevedea, in conformitate cu legislatia lor nationala, o procedura simplificata, care sa fie utilizata cu acordul titularului dreptului respectiv si care sa permita autoritatilor vamale sa faca in asa fel incat marfurile sa fie abandonate pentru a fi distruse sub control vamal, fara a fi necesar sa se stabileasca daca a fost incalcat un drept de proprietate intelectuala in conformitate cu legislatia nationala. In acest sens, titularul dreptului informeaza autoritatile vamale in scris, in termen de zece zile lucratoare de la data primirii notificarii prevazute in Regulament, cu privire la faptul ca marfurile care fac obiectul procedurii aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala si transmit autoritatilor vamale acordul scris al declarantului, detinatorului sau proprietarului marfurilor potrivit caruia marfurile sunt abandonate in vederea distrugerii.

• fiecare Stat Membru defineste sanctiunile aplicabile in cazul unei incalcari a Regulamentului; sanctiunile trebuie sa fie eficiente, proportionale si disuasive. 
Curtea s-a pronuntat in sensul ca in situatia unei proceduri simplificate, in sensul prevederilor Articolului 11 din Regulament, autoritatile competente nu vor fi private de puterea de a aplica persoanelor responsabile de importarea unor marfuri suspectate a aduce atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala o "sanctiune” in sensul Articolului 18 din Regulamentului, de exemplu o amenda administrativa. 

In ceea ce priveste legislatia nationala a Romaniei, Legea nr. 334/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire reglementeaza atat o procedura simplificata de distrugere a marfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, cat si faptul ca persoana responsabila de introducerea sau scoaterea de pe teritoriul Romaniei a marfurilor stabilite ca aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 RON la 10.000 RON. Aceste marfuri pot fi de asemenea confiscate.

Pentru STIRI.JURIDICE,

Reff & Associates

 
Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD