Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ernest Popovici: Societăţile de avocaţi trebuie să înveţe să fie eficiente în tot ceea ce întreprind


6 august 2015 | Dana PURGARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Interviuri, SELECTED

Dana Purgaru: Firma dumneavoastră face parte din Big4-ul avocaturii de business din România şi a fost recunoscută drept Firma de Avocatură a Anului în Romania şi de către prestigioasa publicaţie britanică „The Lawyer”, în cadrul „Galei Premiilor Europene The Lawyer 2012”, eveniment ce a avut loc la Monte Carlo. Ce alte recunoaşteri şi distincţii aţi mai primit?

Ernest Popovici: De-a lungul ultimilor ani, POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII a fost clasată ca firmă de primă alegere şi a primit distincţii cum ar fi :

• Nr. 1 law firm în România conform publicaţiei “Legal 500 EMEA 2010 – 2014” în domeniul Parteneriatului Public-Privat şi al Achiziţiilor;
• Nr. 1 law firm în România conform publicaţiei “Europe 2006 – 2014” şi „Legal 500 EMEA 2007- 2014” în domeniul Dreptului Imobiliar şi al Construcţiilor;
• Top law firm în Romania conform publicaţiei “Chambers Europe 2007 – 2014” şi “Legal 500 EMEA 2007 – 2014” in domeniul Litigiilor;
• IFLR 1000 2015 – TOP TIER FIRM 2015.

Dana Purgaru: Cum a început povestea POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII, care au fost paşii până la succes?

Ernest Popovici: În 1995, revenit în ţară după o lungă şi consistentă experienţă didactică şi profesională în capitalele europene ale acestei profesii, Londra şi Paris, am înfiinţat Popovici & Asociaţii.
Doi ani mai târziu, am pus bazele colaborării cu o societate, leader de piaţa din Franţa, Popovici & Asociaţii devenind astfel prima opţiune în materie de servicii juridice în România pentru clientela de limbă franceză. Firma este implicată în majoritatea proiectelor noii economii româneşti (instituţiile pieţei de capital, marile privatizări, marile proiecte de investiţii).
După fuziunea cu o importantă firmă de avocatură (2000), împreună cu actualii mei parteneri am reînfiinat Popovici şi Asociaţii în anul 2003, firmă care a devenit PPOPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII în anul 2007.
Anul acesta, POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII aniversează 20 ani de activitate.

Dana Purgaru: Câţi clienţi aveti în prezent, ce oferiţi acestora şi care sunt solicitările pe care le primiţi cel mai des?

Ernest Popovici: Societatea noastră oferă servicii juridice pentru un spectru larg de clienţi, persoane juridice, inclusiv actori-cheie din industrii cu pondere semnificativă, instituţii financiare, autorităţi publice, fonduri de investiţii, fonduri de proprietate, burse, numeroase agenții de reglementare. Timp de decenii, POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII a oferit asistenţă juridică pentru investiții semnificative și proiecte de achiziții pe piața locală. Numele Popovici este asociat cu serviciul juridic din România de la începutul secolului trecut.

Dana Purgaru: Mare parte dintre avocații POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII sunt specializaţi la universităţi de prestigiu din străinatate. De la câţi avocați aţi pornit şi câţi aveţi în prezent?

Ernest Popovici: POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII este una dintre primele societăţi de avocaţi constituite în România. Lansata în anul 1995, societatea noastră reuneşte în prezent 140 de angajaţi, din care 80 sunt avocaţi cu excelente competenţe profesionale, realizări deosebite şi cariere de prestigiu în domeniul dreptului, afacerilor şi în mediul universitar. Trebuie subliniată cu precădere echipa de avocaţi care lucrează în firmă. Aproape fiecare dintre avocaţii care formează această echipă beneficiază de o largă reputaţie în diverse domenii, având cursuri de specializare în străinătate, în cele mai variate domenii şi în unele din cele mai prestigioase universităţi (de Roma la Haga, de la Paris la Washington).

Dana Purgaru: Care a fost sau este cea mai mare provocare pentru POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII?

Ernest Popovici: Cea mai mare provocare este cu siguranţă „commoditization”, un fenomen global care afectează şi România, cu consecinţe imediate în structurarea onorariilor şi profitabilitatea firmelor de avocatură. Anumiţi jucători de pe piaţă se comportă ca şi cum acest proces de industrializare nu ar exista, fiind evident că această miopie nu va funcţiona. Alţii încearcă să reziste pe piaţă prin reducerea propriilor onorarii, şi astfel prin promovarea unei politici de dumping, al cărei rezultat nu poate fi decât unul de auto-sabotare în desfăşurarea normală a activităţii lor.

Viitorul apropiat va demonstra că ambele abordări sunt greşite şi că societăţile de avocaţi trebuie să înveţe să fie eficiente în tot ceea ce întreprind.

Dana Purgaru: Sunteţi consilier special pentru jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul 3 mondial. Cum s-a ajuns aici şi cum este să ai o asemenea responsabilitate, să fii consilier juridic şi fiscal al unui sportiv de mare calibru?

Ernest Popovici: În primul rând este vorba de admiraţia noastră pentru ceea ce a făcut şi continuă să facă Simona. În al doilea rând, este vorba de încrederea ei în seriozitatea şi profesionalismul nostru.

Dana Purgaru: Ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat şi cum vă vedeţi în perspectiva îndepărtată?

Ernest Popovici: Ne vom concentra atenţia pe Proiecte, Tranzacţii & Litigii care sunt domenii cheie în activitatea societăţii. Pe termen mediu, vom extinde şi ceea ce noi numim Practicile de Conformitate, ca de exemplu cele care privesc principiile „KYC”- ”Cunoaşterea Clientelei”,, „AML” – „Combaterea spălării banilor” etc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică