Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) 2015/1360 al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară


11 august 2015 | Elena ALBU
Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 210, din 7 august 2015, a fost publicat Regulamentul (UE) 2015/1360 al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară.

Obiectul regulamentului: Nivelul de integrare monetară și economică în zona euro a crescut în ultimii ani, iar orice asistență financiară care urmează a fi acordată unui stat membru a cărui monedă este euro și care se confruntă cu dificultăți financiare grave ar fi benefică pentru stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său. În plus, începând cu momentul instituirii Mecanismului european de stabilizare financiară (MESF) prin Decizia 2011/199/UE a Consiliului European, a fost introdus un nou alineat la articolul 136 din tratat pentru a preciza condițiile în care statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate pentru zona euro. Statele membre a căror monedă este euro au instituit Mecanismul european de stabilitate (MES) ca mecanism principal de stabilitate pentru zona euro. Ca regulă generală, MES ar trebui să fie, potrivit normelor sale de funcționare, instrumentul financiar care trebuie utilizat pentru a oferi asistență financiară unui stat membru a cărui monedă este euro. Orice utilizare a MESF în scopul garantării stabilității financiare a unui stat membru a cărui monedă este euro va fi condiționată de instituirea unor măsuri care să asigure că statele membre a căror monedă nu este euro nu au nicio răspundere financiară. Principiul respectiv a fost aprobat, la 17 iulie 2015, printr-o declarație comună a Comisiei și a Consiliului privind utilizarea MESF.

Prezentul regulament a intrat în vigoare la 8 august 2015, este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro