Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) 2015/1360 al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară


11 august 2015 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 210, din 7 august 2015, a fost publicat Regulamentul (UE) 2015/1360 al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară.

Obiectul regulamentului: Nivelul de integrare monetară și economică în zona euro a crescut în ultimii ani, iar orice asistență financiară care urmează a fi acordată unui stat membru a cărui monedă este euro și care se confruntă cu dificultăți financiare grave ar fi benefică pentru stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său. În plus, începând cu momentul instituirii Mecanismului european de stabilizare financiară (MESF) prin Decizia 2011/199/UE a Consiliului European, a fost introdus un nou alineat la articolul 136 din tratat pentru a preciza condițiile în care statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate pentru zona euro. Statele membre a căror monedă este euro au instituit Mecanismul european de stabilitate (MES) ca mecanism principal de stabilitate pentru zona euro. Ca regulă generală, MES ar trebui să fie, potrivit normelor sale de funcționare, instrumentul financiar care trebuie utilizat pentru a oferi asistență financiară unui stat membru a cărui monedă este euro. Orice utilizare a MESF în scopul garantării stabilității financiare a unui stat membru a cărui monedă este euro va fi condiționată de instituirea unor măsuri care să asigure că statele membre a căror monedă nu este euro nu au nicio răspundere financiară. Principiul respectiv a fost aprobat, la 17 iulie 2015, printr-o declarație comună a Comisiei și a Consiliului privind utilizarea MESF.

Prezentul regulament a intrat în vigoare la 8 august 2015, este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică