Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Summit-ul Mondial al Procurorilor. Discursuri Traian Basescu si Emil Boc
25.03.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Presedintia Romaniei:

"Doamna Procuror General,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Presedinte al Asociatiei Internationale a Procurorilor,
Domnule Director,
Doamnelor si domnilor procurori generali si procurori sefi,
Distinsa audienta,

Am placerea sa salut toate cele peste 100 de delegatii ale statelor participante la acest Summit si in acelasi timp tin sa multumesc organizatorilor pentru invitatia pe care mi-au adresat-o de a participa la deschiderea celei de-a treia editii a Summit-ului Mondial al Procurorilor Generali si Procurorilor sefi, ocazie cu care doresc sa va urez tuturor bun venit in Romania!

Tinand cont de tema generala a Summit-ului ce are ca titlu „Procurorul General – pilon al sistemului contemporan de justitie penala” – doresc sa va supun atentiei cateva aspecte relevante in legatura cu activitatea dumneavoastra.

Desigur, observatiile mele sunt cele care vin dinspre politic inspre procurorul general si procurorul sef.

Asa cum ati stabilit inca de la primul Summit Mondial al Procurorilor Generali desfasurat in Guatemala in anul 2004, o cooperare directa intre ministerele publice este esentiala pentru realizarea in timp util, atat a schimbului de informatii, cat si a celorlalte proceduri penale. 

In contextul unei lumi globalizate, schimbul de informatii si cooperarea statelor este esentiala pentru combaterea fenomenelor infractionale. Aceste fenomene infractionale reprezinta deopotriva, atat o realitate umana, cat si una sociala. in momentul de fata, exista o preocupare evidenta a statelor lumii legata de fenomenul criminalitatii, de combaterea ori de limitare a sa, motiv pentru care apreciez acest demers al dumneavoastra de a va intalni in cadrul unui Summit, animati fiind de dorinta de a identifica cele mai eficiente mijloace de cooperare in lupta impotriva infractionalitatii. 

Cunoasterea acestui fenomen sub diversele sale aspecte – amploare, formare, localizare, evolutie – este de maxima importanta pentru orice stat de drept. Insa, pe langa studierea fenomenului criminal, gasirea unor solutii practice de limitare sau de prevenire a infractionalitatii reprezinta o tema aflata mereu in atentia specialistilor in domeniu, iar un rol important il are procurorul in virtutea atributiilor sale de aparator al valorilor sociale. 

Misiunea procurorului in societate este esentiala deoarece reprezinta principala autoritate responsabila de punerea in aplicare a legii, astfel incat sa fie respectate atat drepturile individuale, cat si interesul general. in acest context, apare ca necesara realizarea eficientizarii activitatii si imbunatatirea capacitatii administrative si operationale, obiective care nu pot fi realizate decat printr-o continua perfectionare profesionala a procurorilor si mai ales printr-o specializare realizata in paralel cu activitatea de documentare.

Formarea profesionala continua a procurorilor este nu numai un drept, ci si o obligatie. Procurorii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata problemelor actuale determinate de caracteristicile si evolutia infractionalitatii, atat pe plan intern, cat si international.

Este indeobste cunoscut faptul ca procurorului ii revine sarcina dificila de realizare a atributiilor sale cu mijloace, metode si fonduri puse la dispozitie de catre stat. De multe ori, activitatea complexa de depistare a criminalitatii este ingreunata de accesul la tehnologia avansata a celor implicati in combaterea faptelor ce intra sub incidenta legii penale, de globalizare, care permite transferul rapid de fonduri si de persoane, precum si de lipsa de personal specializat din institutiile competente. 

In aceste conditii, statul este cel care trebuie sa creeze cadrul institutional si organizational adecvat desfasurarii in bune conditii a atributiilor profesionale a procurorilor, iar procurorul este responsabil de buna organizare a activitatii sale pentru realizarea eficientizarii demersului juridic, transparenta actului de justitie si cresterea increderii populatiei in sistemul judiciar. Necesitatea asigurarii independentei investigative a procurorilor reprezinta de asemenea, o conditie esentiala in realizarea justitiei penale avand in vedere ca functiile procurorului trebuie indeplinite pentru aplicarea legii in beneficiul societatii si in interes public. 

Rolul Ministerului Public in cadrul autoritatii judecatoresti este unul esential, definitoriu si necesar functionarii in conditii optime a sistemului judiciar. Componenta a mecanismului justitiei statale, activitatea procurorilor alaturi de cea a judecatorilor contribuie la infaptuirea actului de justitie, magistratii fiind responsabili de protejarea drepturilor persoanelor, garantarea respectarii legii si apararea interesului public. 

Doamnelor si domnilor,

Functia de procuror general sau de procuror sef implica si atingerea unor obiective manageriale generale ce tin de planificarea si organizarea directiilor de actiune, de alocarea resurselor materiale si umane necesare, de stabilirea procedurilor de evaluare a sarcinilor si de monitorizarea activitatii. Leadership-ul, respectiv adaptabilitatea in relatiile cu subordonatii, in vederea realizarii sarcinilor, precum si adoptarea si asumarea deciziilor, sunt si ele definitorii in activitatea dumneavoastra ca procurori generali sau procurori sefi. De asemenea, procurorul cu atributii de conducere nu trebuie doar sa colecteze informatii, ci si sa le difuzeze catre celelalte institutii cu atributii in domeniu si sa colaboreze cu acestea. 

Cand vorbim de rolul procurorului la nivel international, putem spune ca nu exista granite. inca din 1990, Biroul inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a adoptat la Congresul al VII-lea al ONU destinat prevenirii criminalitatii si tratamentului infractorilor „Liniile Directoare privind rolul Procurorilor” pentru a ajuta statele sa promoveze eficacitatea, impartialitatea si echitatea procurorilor in cauzele penale. 

Astazi, amenintarile globale ne indeamna sa luam o pozitie comuna, indiferent de sistemele de drept existente in fiecare stat. Structurile penale si functionarea eficienta a acestora sunt esentiale in stoparea fenomenului criminal. 

Piata libera, libertatea de miscare a persoanelor, a capitalurilor si a serviciilor au condus, incontestabil, la imbunatatirea vietii, insa au si oferit organizatiilor criminale posibilitatea descoperirii de noi forme si proceduri pentru eludarea legii. in aceste conditii, se impune ca toate institutiile implicate in procesul de prevenire a formelor infractionale sa fie in masura sa isi adapteze rapid mijloacele si metodele de reactie. 

Adoptarea unei politici de combatere a criminalitatii la nivel international prin care sa se contracareze fenomenul infractional apare ca necesara. Singure, politicile nationale nu mai sunt adecvate pentru provocarile la nivel global fiind nevoie de noi abordari, inclusiv prin intalniri de lucru multilaterale, cu discutii directe intre procurorii din diferite state pentru gasirea unor solutii viabile problemelor de actualitate.

Dezvoltarea parteneriatelor intre organismele statale cu responsabilitati in domeniu nu poate sa conduca decat la intarirea capacitatii institutionale prin gasirea celor mai bune solutii.

Intensificarea cooperarii internationale in materie penala este benefica pentru imbunatatirea activitatii autoritatilor competente in ceea ce priveste prevenirea si combaterea infractionalitatii internationale.

Personal, sunt adeptul schimbului de experienta intre procurori si tin sa amintesc ca si la nivelul Consiliului Europei, in Recomandarea Comitetului de ministri nr. 19/2000 privind rolul procurorului in sistemul judiciar penal se retine faptul ca trebuie sa fie facute eforturi in diferite directii pentru a favoriza contacte directe intre ministerele publice in cadrul cooperarii internationale si, mai ales pentru: difuzarea documentelor; stabilirea de contacte personale si periodice intre procurorii din diferite tari, mai ales organizarea de intalniri regulate intre procurorii generali; organizarea de seminarii de lucru cu alte state, in chestiunile de ajutor reciproc, cat si asupra chestiunilor comune de criminalitate sau dezvoltarea comunicarilor pe cale electronica.

Ajutorul reciproc in materie penala se poate realiza numai prin stabilirea unor standarde minime privind legislatia la nivel international, urmate progresiv de o uniformizare a statutelor si procedurilor obisnuite si de o accelerare a aplicarii lor. 

Adoptarea unor proceduri comune in materie penala trebuie sa fie dublata de actiuni concrete pentru atingerea obiectivelor, iar aceste obiective trebuie sa aiba ca finalitate lupta impotriva fenomenului infractional.

Continuarea eforturilor in sprijinirea si promovarea cooperarii internationale pe linie penala reprezinta o cerinta esentiala in lupta cu fenomenul infractional, indiferent de statul la care ne raportam.

In incheiere, imi exprim speranta ca dezbaterile care vor urma in cadrul reuniunii dumneavoastra, vor conduce la identificarea unor solutii cu privire la problemele de interes comun in domeniul justitiei penale si vor contribui la imbunatatirea activitatii procurorilor din intreaga lume, deoarece societatea asteapta din partea dumneavoastra, a procurorilor, garantarea respectarii drepturilor fiecarei persoane.

Multumesc inca o data organizatorilor, permiteti-mi sa va adresez cele mai respectuoase salutari si sa va urez succes!

Va multumesc mult.

Departamentul de Comunicare Publica"

 

*

*     *

Comunicat Guvernul Romaniei:

"Doamnelor si Domnilor,

Va rog sa-mi permiteti ca in numele Guvernului Romaniei sa va urez bun venit in tara noastra si sa va urez succes la lucrarile acestui important eveniment mondial. Romania este onorata sa gazduiasca acest Summit al Procurorilor Generali.

In scurta mea interventie, as vrea sa ma refer la modul in care institutia Guvernului vede locul si rolul institutiei Procurorului General, al procurorilor in special, in consolidarea democratiei si a statului de drept.

Montesquieu spunea, intr-o formula celebra, ca oricine detine puterea are tendinta de a abuza de ea si merge pana acolo unde intalneste limite. Limitele, pe care le-a stabilit tot Montesquieu impotriva abuzului de putere, au fost si sunt limitele institutionale. si este cunoscuta in acest sens celebra formula a separatiei puterilor in stat, ce apartine lui Montesquieu. Separatia puterilor in stat inseamna, pe de o parte, un echilibru si un control reciproc intre Executiv si Legislativ, dar independenta puterii judecatoresti, pe de alta parte. Cele doua componente asigura sanatatea statului de drept.

Exista multiple teorii care asimileaza institutia Procurorului General fie puterii judecatoresti, fie puterii executive. Eu cred ca institutia Procurorului General apartine sistemului puterii judiciare, cel putin pentru un argument: caracterul independent si impartial al anchetei judiciare. Aceasta ancheta judiciara trebuie sa fie sub coordonatele independentei si impartialitatii.

Procurorul are decizia suverana in a decide inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Urmarirea penala inseamna un fapt extrem de important atat pentru individ, cat si pentru societate. stim foarte bine ca inceperea urmaririi penale are consecinte in planul vietii individuale a oricarui cetatean. Dar, de asemenea, statul trebuie sa aiba la dispozitie mijloace pentru a se putea apara de cei care nu respecta legea.

In acest context, misiunea dvs. este extrem de importanta in consolidarea statului de drept si a unei democratii prin castigarea increderii publice ca ancheta judiciara este independenta si impartiala. stiu cat de dificila este munca dvs. stiu la ce presiuni trebuie sa faceti fata, nu numai asupra dvs., intr-un stat de drept, dar in special poate asupra dvs. sa exercita un cumul de presiuni. si le-as enumera foarte pe scurt: presiuni politice, mediatice, populare, tentatia coruptiei si poate, nu de multe ori, sau, poate, sper eu, de foarte putine ori, chiar amenintari fizice. Este un complex de amenintari care sunt cu dvs. si alaturi de dvs. si cu atat mai importanta este munca pe care o desfasurati.

In privinta presiunilor politice, este clar ca exista tentatia politicianului de a utiliza telefonul. Sfatul meu este ca indiferent cat de tentant ar fi telefonul pentru politician, sa nu raspundeti la apelurile politice ale acestora. Este o garantie a increderii publice si a consolidarii statului de drept si a democratiei.

Inchei aceasta prezentare subliniind inca o data importanta pe care increderea publica in caracterul independent si impartial al anchetelor judiciare desfasurate de procurori reprezinta una din conditiile fundamentale ale consolidarii unei democratii, ale consolidarii statului de drept.

Stiu, de asemenea, ca traim intr-o lume a globalizarii. Din nefericire, si infractionalitatea are caracter global.

De aceea, lupta impotriva infractionalitatii nu poate fi decat una transfrontaliera si prin cooperarea institutiilor abilitate ale statelor.

De aceea, subliniez, si voi sustine, si in calitate de prim-ministru, orice efort al Parchetului General din Romania pentru cooperarea internationala in vederea castigarii bataliei cu infractionalitatea globala.

Va urez succes si va asigur de intreg sprijinul Guvernului Romaniei.

Va multumesc. 

Biroul de Presa"

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.