Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Banking Opinii SELECTED
2 comentarii

Întunecare (2). Rasismul se reinventează

12 august 2015 | Gheorghe PIPEREA

a se vedea și partea I a articolului: Întunecare (1). Political incorrect


De pe stadioane de fotbal, trecind prin paginile ziarelor tabloide, dupa care ajung in ziarele “serioase”, in discursurile politicienilor si, in final, in politicile publice, rasismul european traieste o noua si extrem de toxica tinerete.

Faptul ca Marine Le Pen, o extremista franceza, a cerut ca barbatii romani sa fie castrati nu este neaparat grav, ci, mai degraba, penibil[1]. Ceea ce este realmente grav este ca Manuel Vals, premier al Republicii Franceze, Pays des droit des homes, a ordonat in 2013 ca taberele de “nomazi” tigani sa fie distruse, iar tiganii sa fie expulzati “la ei acasa”[2]. “Poporul” francez votant, illo tempore, a reactiona pozitiv si prompt, dind foc periodic taberelor de “nomazi”, cu tot cu copiii minori in ele.

Nigel Farage, europarlamentar britanic, sef al unui partid “independent” britanic (UKIP), spunea, prin aprilie 2015, in plina campanie electorala pentru Parlamentul britanic, ca nu si-ar dori sa aiba un roman ca vecin. Bine ca nu a reusit sa intre in Parlamentul britanic. Sunt lucruri si mai rele pe care acelasi politician (un pic cam betiv de felul lui si neparolist, intrucit, desi a declarat imediat dupa pierderea alegerilor, ca va demisiona din politica, nu a facut-o) le spunea cu ocazia altei campanii electorale, cea din 2014, pentru Parlamentul European, unde a si obtinut un post de europarlamentar. Ca, de exemplu, hoarde de romani sunt pregatite sa invadeze Marea Britanie. Tabloidele britanice, in mod idiot, au amplificat aceasta prostie a unui politician pe care l-a luat valul entuziasmului electoral, ajungind sa vorbeasca, saptamini intregi, de invazii de romani si bulgari in UK.

Recentele „dezbateri” din tabloidele britanice relative la valul de imigranti romani si bulgari demonstreaza ca e ceva ce nu merge in Europa. Birocratica UE este un fel de supra-stat cu mai multe judete, deplasarea dintr-un „judet” in altul nefiind de natura a califica persoanele in cauza drept imigranti. Daca cineva ar afirma contrariul, ar insemna ca principiul libertatii de circulatie nu ar fi, de fapt, un principiu, din moment ce ar ramine o regula ce nu se aplica tuturor. Spre exemplu, nimeni nu impune in Romania restrictii de circulatie expatilor din tari ca Germania, Franta, UK, Italia, Spania, Olanda etc. Pe de alta parte, sistemele de asistenta si securitate sociala sunt diferite in functie de tara si discriminatorii in functie de provenienta celui care ar vrea sa acceseze aceste sisteme. Violenta cu care se discuta aceasta problema a „imigrantilor” care cica ar accesa sistemele de ajutor social in mod nemeritat denota ca modelul economic european e gresit, bazindu-se exclusiv pe consum si mai ales pe consumul pe credit, acea forma de consum care a creat debitorii fericiti ca se indatoreaza (felix qui debet).

Cita vreme „a mers” consumul in tari ca Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania etc., iar masinile franceze, italiene si cele germane au putut fi cumparate pe credit, totul a fost perfect, statele respective putind sa se angajeze si ele la investitii pe credit (Grecia, spre exemplu, in plin bail-out al anului 2010, cumpara tancuri germane de 6 mld. euro). Dupa falimentul Lehman Brothers a venit criza si, odata cu ea, a venit supra-indatorarea[3] si somajul, iar somerii europeni au inceput sa se uite cu furie la „imigrantii” din est, care le amenintau locurile de munca.

De aici pina la reinvierea xenofobiei si a rasismului nu a fost decit un pas.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

De pe stadioanele de fotbal, rasismul a patruns din nou in discursul politic, iar acum partidele populiste si fasciste sunt in fruntea sondajelor. Culmea ironiei si a ipocriziei este ca partide care nu isi mai doresc Uniunea Europeana erau, in 2014, in pole position pentru Parlamentul European.

Romanii care pleaca din tara nu mai sunt demult romani fara pregatire (sau nu atit de multi incit sa conteze in statistici), ci romani care isi lasa acasa familiile, care lasa economia noastra fara specialisti si lasa investiile noastre de generatii in sistemul de invatamint nerecuperate. Spre reflectie, va rog sa incercati o estimare a costului pregatirii unui medic sau a unei asistente medicale in Romania care pleaca la munca in Austria sau UK. Nu stiu cit ar fi acest cost, dar stiu ca tarile unde pleaca sa lucreze nu cheltuie nimic cu aceasta pregatire.

Partidul Jobbik din Ungaria este manifest anti-tiganesc. Si, totusi, are reprezentanti atit in Parlamentul Maghiar, ci si in Parlamentul European. Iar guvernul premierului Viktor Orban tocmai a decis sa construiasca un gard lung de mai mult de 1000 de km, pe toata granita cu Serbia, pentru a opri ”valurile” de imigranti, mai ales pe cei ce, via Serbia, Bulgaria si Romania, vin din Grecia.

Germania propune o taxa pe averea bogatilor tarilor sarace/falimentare, bani care sa fie utilizati pentru salvarea de la faliment a acelor tari sarace/falimentare (de fapt, ce se urmareste este salvarea bancilor, speculatorilor financiari si a fondurilor – creditoare; acestia sunt beneficiarii finali). Interesant este ca masura nu se va aplica germanilor pentru ca, cica, ar fi rau pentru consum, iar reducerea consumului de catre germani (pe care, personal, ii stiam mai economi din fire) ar fi rea pentru economie. Iata ca, prin justificari „pe partea economica”, vom avea o clasa de cetateni europeni, mai precis, germanii, care vor fi deasupra tuturor. Niste ubermensch, desigur (nu degeaba se spune Deutschland uber alles…).

Asa ca nu va fi o surpriza daca voi ridica aceasta intrebare, partial retorica: drepturile omului au ramas sau nu un ideal al UE?

Unii profesori germani de drepturile omului au spus recent ca dreptul de proprietate este aneantizat prin bail-in. Iar democratia a primit o palma severa atunci cind in Grecia s-a impus bail-out-ul bancilor, iar in Cipru s-a impus bail-in-ul deponentilor.

Intre timp, in acelasi UK in care se vorbeste cu groaza de invazii ale romanilor (ca si cind romanii care vin la munca ar fi normanzii de acum 1.000 de ani care i-au cotropit pe “bietii” saxoni bastinasi), se pusesera bazele a aceea ce in prezent este considerat a fi cea mai mare amenintare terorista la nivel global – ISIS. Principalii sefi ai acestei organizatii sunt rapper-i britanici. Si cei doi frati de origine algeriana, membri ISIS, care au comis atentatul de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015 erau tot rapper-i. Ei practicau un rap in care isi exprimau furia si intentiile de razbunare si de pedepsire a “cruciatilor”. Nu stiu de ce europenii nu i-au vazut p-astia ca pericole pentru Europa, dar i-au vazut pe „emigrantii” romani si bulgari, mai ales ca primii se afisau cu mindrie ca actuali sau potentiali teroristi, in vreme ce ultimii se chinuiau sa probeze prin munca silnica, durabila (uneori, 16 ore pe zi) si, uneori, injositoare, ca merita sa fie considerati europeni.

Ma asteptam ca Jay Z, P. Diddy, Eminem, Doctor Dre, Parazitii, Puia si B.U.G. Mafia sa iasa si sa ne spuna/cinte ca rap-ul nu e o rampa de lansare pentru „martiri”. Dar nu au facut-o.

Ma astept ca francezii si, in genere, europenii vestici sa ia o gura de aer si sa se uite la niste copaci din padurea lor. Poate ca n-o vor face pe Marine Le Pen presedinta, totusi.

Copiii nostri invata in scoli religie. Din timp in timp, copilul meu ma intreaba Ce este sau Cine este Dumnezeu. Nu stiu sa ii raspund cu titlu de afirmatie. Mai degraba as sti Cine nu este sau as intui Ce nu este Dumnezeu. Cu siguranta nu este Dumnezeu Cel pe care Il invoca teroristii islamici atunci cind striga Allahu Akbar. Imi este cert, de asemenea, ca nu era Dumnezeu Acela pe care Il invocau cruciatii acum 800 de ani cind invadau Constantinopole sau Ierusalim. Acel Dumnezeu in care credem nu este un dumnezeu al lacunelor, bun pentru a da explicatii ultime atunci cind nu mai reusim sa intelegem cele ce ni se intimpla. Si, pentru ca nu exista o dreptate a lui Dumnezeu, pentru bunul motiv ca dreptatea este un concept uman, nu exista un dumnezeu drept. Extremismul, razboiul, nedreptatea, sunt concepte si fapte umane pentru care oamenii sunt vinovati. Daca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui, atunci sa incercam sa fim asa cum ne-a facut, in loc sa ii fortam pe altii sa-L inteleaga pe Dumnezeu asa cum vrem noi sa ni-L modelam. I-am cerut copilului meu sa isi imagineze o lume fara religii reductioniste si extremiste, o lume in care sa nu existe motive pentru a muri sau pentru a omori. Ca urmare, copilul meu mi-a spus ca nimic nu poate justifica omorul si crima. E bine sa incercam sa invatam cite ceva de la copiii nostri.
Poate se gindesc la asta si dnii Hollande, M. Vals, Sarkozy, dupa ce se trezesc din euforia mitingului de 1 milion de persoane consecutive atacului terorist de la Charlie Hebdo si dupa ce isi reamintesc ca romanii care ”emigreaza” in Franta sunt europeni.

Dupa ”succesul” campaniei anti-terorism din Iraq si Afganistan, care nu s-a soldat cu instaurarea democratiei in aceste tari, ci cu razboaie civile care, de altfel, s-au extins si in Siria si Libia si care au alimentat revolutii si lovituri de stat in Egipt, Algeria si alte state predominant islamice, a aparut consecinta cea mai preocupanta a acestui razboi contra terorismului, ISIS (Stat Islamic in Irak si Siria), o organizatie terorista mult mai rea decit Al Qaeda, condusa de un auto-intitulat ”calif” al lumii arabe, un individ iesit din strafundurile intunecate ale terorismului declansat de razboaiele americane din Iraq si Afganistan. Acesta isi propune o uniune a intregii lumi arabe intr-un stat teocratic, ghidat dupa un islamism inteles la modul cel mai extremist, un ”califat” sub domnia sa. De amintit ca lumea araba inseamna peste 600 de milioane de persoane, dintre care peste jumatate este in virsta de sub 30 de ani (de unde potentialul exploziv al unei asemenea idei de unitate), iar lumea musulmana contine, cu totul, peste 1,2 mld. de suflete. De notat ca notiunea de Calif acopera cel putin doua sensuri ale conceptului de conducator suprem: imparat/rege si preot suprem. Dupa inaltarea la cer a lui Mohamed, urmasii sai s-au auto-intitulat “califi”. Ascensiunea acestui ”calif” este atit de preocupanta, incit a stirnit emotii comune si un potential de alianta intre inamici (inconciliabili, de altfel): SUA, Rusia si Iran. Acesta din urma este un stat teocratic, desigur, preocupat, poate, si de potentialul terorist al miscarii declansate de ”calif”, dar cu certitudine inspaimintat de potentialul de crestere a influentei si importantei cultului musulman sunit, un cult rival celui oficial din Iran, recte, cultul siit.

Asadar, in loc de democratie, pace si readucerea la viata a respectului pentru viata[4] si pentru femeie pe care il preconizeaza Coranul, lumea araba si cea musulmana se va putea astepta la tiranie, razboi si burka (vesmintul traditional islamic care acopera aproape in totalitate chipul femeii).

Intre timp, organismele europene se ocupa aproape exclusiv cu pacte de stabilitate fiscale menite sa salveze banci.

In SUA solutia (partiala, dar tot e ceva) crizei a fost fragmentarea acestor mastodonti, tocmai pentru ca sunt prea mai pentru a nu esua cu consecinte dezastruoase pentru toti (iar in SUA, autoritatile chiar au lasat banci enorme sa falimenteze). SUA isi revine treptat ca economie.

In schimb, Europa se transforma intr-un muzeu in aer liber, in care doar Germania mai are industrie si doar Franta mai are agricultura, toti fiind din ce in ce mai dependenti de Rusia (care, dupa cite vedeti, este din ce in ce mai democratica).

Am lasat mai la urma discutia despre soft-rasismul romanesc. In Romania este chic sau chiar spicy sa fii un pic anti-tigan. Glumele rasuflate ale Circotasilor[5] de acum 3-4 ani si ale altor umoristi cazniti, care esueaza de fiecare data in glume – cliseu despre tiganul hot, cersetor si, in general, delicvent -, sunt prezente cotidiene in Romania. Cind astfel de glume sunt facute de altii, ca de exemplu, de umoristi ratati ca francezul Dieudonne, romanii se ofuscheaza (termenul nu exista in limba romana oficiala, dar e des folosit in limbajul colocvial). Dar la ei acasa, romanii au acelasi gen de comportament. Rapper-ii romani sunt anti-tigani declarati, sunt rasisti. Dar ei “cinta” cam la fel cum se cinta in mult hulitele de intelectualii cu obraz subtire manele. In muzica rap, ca si in manea, toate relele cu care se confrunta protagonistii sunt cauzate de dusmani, toate circumstantele ratarii lor sunt exterioare, ei sunt buni, drepti, bine intentionati pe dinauntru, numai ca le fac rau dusmanii, ii pun la index dusmanii, si iata ca nu pot iesi din cercul vicios al ratarii proprii si de aceea trebuie sa fie violenti. Intre timp, ei, rapper-ii, consuma ostentativ si fac apologia drogurilor usoare. Foarte responsabil, de altfel: copiii de clasa a opta care asculta rap si aud ca e cool sa fumezi marijuana s-ar putea sa se plictiseasca de iarba pina prin a zecea si sa incerce si alte droguri, mai putin usoare, de care se vor plictisi, de asemenea, prin clasa a 12-a si atunci vor ajunge sa isi administreze direct in vena drogurile, ca sa fie mai eficient. Personal, nu am auzit in manele vreo apoligie a drogurilor. Sau poate ca nu am ascultat suficiente manele.

Va invit sa analizati si alt tip de soft-rasism romanesc. Un patron de societate din domeniul IT, angajator pentru mai mult de o mie de IT-isti, platiti extraordinar de bine (comparativ cu salariile obisnuite in Romania) e arestat pentru o serie de infractiuni de tot hazul. Omul obisnuia sa vinda, in sistem barter, programe de IT, unor societati din zona Sintesti, din sudul Bucurestiului. Nu toata lumea stie ce este satul Sintesti. Face parte din comuna Jilava (celebra la noi pentru ca adaposteste, pe teritoriul sau, o inchisoare de maxima siguranta) si e unul din locurile unde cetatenii romani de etnie roma (tigani) inca stau la corturi. Desi au ditamai casoaiele, ei inca locuiesc in corturi. Si se ocupa cu un business care merge foarte bine in Romania. A mers dintotdeauna si merge si acum caci ceea ce nu va disparea niciodata sunt problemele si deseurile. Ei colecteaza deseuri metalice si dupa aceea le vind. Firma cu staif a patronului din mica noastra istorie lua fier vechi de la acesti temeinici afaceristi si le livra in schimb programe software si alte produse IT. Sigur ca programele acelea de calculator erau absolut necesare colectarii, procesarii si comercializarii de deseuri, ca e complexa treaba (tot la fel cum si viata e complexa si are multe aspecte). Cert este ca, in tot acest troc, nu mai circula TVA-ul. Suma, numai anul trecut, se ridica la 10 milioane de euro. Foarte multa lume lauda de ani de zile IT-ul din Romania. Si se castiga bani destul de frumosi din IT-ul din Romania. Dar daca acesti bani si aceasta pozitie se obtin in genul acesta, ma scuzati, voi spune raspicat ca este ceva foarte in neregula cu acest business.

Microsoft a fost implicata (probabil, fara vinovatie) intr-un imens scandal de coruptie, denumit in presa din Romania chiar Afacerea Microsoft. Cazul a fost declansat de o marturisire, de un autodenunt din partea unui avocat de business care a facut multi, foarte multi bani in ultimii 15 ani din afaceri pe seama statului roman. Este exemplul tipic de compradores platit regeste de multinationale pentru serviciile sale nepretuite, dar avocatul de care va zic nu este singurul implicat. Multi alti avocati, consultanti, notari si auditori sunt cu spinarea cam rece de la fiorii cauzati de aceasta marturisirie, caci afacerea Microsoft in Romania se face de prin anii 2000 si a insemnat, dupa unele estimari in presa, peste 10 mld. euro. In ce a constat aceasta afacere? In principal, in dotarea institutiilor publice cu echipamente si cu programe, platitorul acestor contracte castigate pe merit (unde merit inseamna sub-contractarea cu firmele de compradores potrivite) este Statul roman si, la final, contribuabilul roman.

La aceasta suma s-ar putea adauga banii “investiti” in autostrazi care nu se mai termina nicioadata (in jur de 48 de mld. euro in perioada 2005-2013), in agricultura si imbunatatiri funciare, in “dezvoltare” turistica etc. Toate aceste business-uri se concentreaza in jurul a 200-300 de compradores locali.

De regula, acesti bani se reintorc in piata, gata spalati, prin intermediul unor vehicule speciale care se intimpla, ciudata coincidenta, sa fie aceeasi interlopi, de fiecare data, inclusiv cei din “zona” de comert cu deseuri, unde circula foarte, foarte multi bani cash, netrasabili. Tiganii din scurta poveste anterioara.

La simplul auz al acestui cuvint, “tigan”, soft-rasistii romani strimba din nas. Cand auzim muzica data la maxim de gen manea, ne repugna. Cind o auzim in cluburi sau la nunti, o gustam, o traim la maxim. Pe cei care asculta manele cu difuzoarele la maxim ii detestam. Dar in baile de multime, politicienii nostri asculta, danseaza, “traiesc” manele. Si, totusi, in societatea noastra, ce comod si facil, se pune semnul egal intre manelisti si tigani. E o atitudine soft-rasista care poate esua usor intr-o atitudine de ura fatisa si in actiune violenta.

Cand e vorba, insa, de a gasi debuseul perfect pentru spalare de bani si evaziune fiscala, afacerile cu tiganii nu mai put deloc. Sunt de-a dreptul balsam. Sunt foarte bune.

Iar in Europa, romanii si-au construit si exerseaza un fel de scut de aparare fata de rasismul crescind al europenilor “civilizati” din Occident, o iesire relativ onorabila din blocajul creat de evidenta care sare in ochi a unor fapte urite, infractionale, ale unor emigranti de provenienta romana si de eforturile duble sau triple ale romanilor de a-si gasi un loc in acele societati. Oamenii au ajuns sa faca un cliseu din distinctia (pe care occidentalii nu o fac) intre romanii “get-beget” si tiganii originari din Romania. Desi aceasta distinctie exista doar in cultura noastra, romaneasca, revoltatii de mai sus pretind occidentalilor sa faca bine sa observe si ei ca tiganii nu sunt romani, iar romanii nu sunt infractori, cersetori, hoti de buzunare sau traficanti de carne vie. Chestiile astea le fac doar tiganii, nu? Daca te uiti pe statistici, insa, vei vedea ca exista o categorie relativ numeroasa de tigani care cersesc, care fura, care sunt la marginea legii si a societatii, dar exista si multi romani care se “ocupa” cu fraude informatice, de exemplu.

Si, in orice caz, romanii, fie ei tigani sau romani pur-singe (daca ar exista asa ceva), nu pun bombe in metroul parizian sau pe stadioanele londoneze. Asta este apanajul fundamentalistilor islamici sau hindusi (cel putin asa rezulta din presa occidentala). Dar pentru occidentali, romanii si mai ales tiganii romani sunt niste tapi ispasitori perfecti.

Oricit de grav ar fi ofensati de curentul rasist european, prezent pe stadioane, in discursurile politicienilor sau in comentariile presei tabloide, romanul sau tiganul nu va pune nicio bomba in niciun metrou. Asta ar trebui sa fie o lectie pentru aceeasi occidentali care se tem sa vorbeasca deschis despre problematica generata de proprii cetateni de origine musulmana sau hindusa, care, desi sunt la a patra sau a cincea generatie in Occident, si-au pastrat traditiile, printre care si pe aceea de nu permite nimanui nicio ofensa, oricit de mica, la adresa simbolurilor lor religioase si culturale.


[1] Daca as lua in serios acest gen de prostii, ar trebui sa nu imi mai fac nicio vacanta in Franta si nici sa nu mai merg sa predau cursuri de drept la vreo universitate din Franta.
[2] Ironic, cei expluzati stateau “acasa” 4-5 luni si plecau din nou in Franta. Adevarul este ca acolo, in Franta, se serveste cea mai buna bouillabase si se prepara cele mai bune moules et frites.
[3] Atitudinea europeana (si, evident, a celor de la FMI si de la Banca Mondiala) este duplicitara fata de fenomenul supra-indatorarii simplilor particulari. Tratamentul judiciar al supra-indatorarii particularilor este o regula in Europa, dar este interzis in Romania. Ce este in neregula cu romanii supra-indatorati?
[4] Observati, va rog, ce scrie in Coran, Sura 5, versetul 32: ”Cel care a ucis un om care nu a ucis niciodata, care nu a semanat stricaciune pe pamant este socotit ca si cum ar fi ucis intreaga omenire, iar cel care a salvat un singur om este socotit ca si cum ar fi salvat intreaga omenire”. Un rabin, imediat dupa distrugerea Ierusalimului de catre romani, a zis acelasi lucru. Cu 500 de ani înainte de Mohamed.
[5] Cronica circotasilor a fost pina in 2014 o emisiune matinala la radio si un show saptaminal televizat, bine primit in primii ani de “consumatorii” de infotaiment, dar care si-a dat obstescul sfirsit in urma unor evenimente tragice, a unor ciocniri de orgolii intre cei doi realizatori (Serban Huidu si Mihai Gainusa) si a demonetizarii stilului si a tematicii.


Prof. Gheorghe Piperea
Partener fondator PIPEREA SI ASOCIATII

Citeşte mai mult despre , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership