Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Casarea în întregime vs. casarea în parte


12 august 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, faptul că prin decizia Înaltei Curți s-a dispus rejudecarea apelului pârâtului cu privire la motivele de apel privind cererea în revendicare şi, totodată, s-a statuat asupra legalităţii deciziei recurate în sensul corectei menţineri a dispoziţiei primei instanţe de respingere a cererii reconvenţionale, nu conduce la casarea în parte a deciziei recurate. Înalta Curte a precizat că o astfel de soluţie ar fi fost posibilă doar dacă instanţa de apel s-ar fi pronunţat ea însăşi asupra cererilor deduse judecăţii şi ar fi adoptat dispoziţii distincte cu privire la acestea, caz în care instanţa de recurs ar fi putut dispune menţinerea deciziei de apel în privinţa cererii reconvenţionale. În speță, însă, instanţa de apel a respins apelul ca nefondat, iar casarea parţială nu poate fi dispusă în considerarea motivelor de apel, dat fiind că apelul are un caracter unitar şi se impune a fi soluţionat prin adoptarea unei soluţii unice. Cu ocazia rejudecării, însă, instanţa de apel va ţine seama de dezlegările şi îndrumările din decizia Înaltei Curți, urmând a menţine sentinţa în ceea ce priveşte cererea reconvenţională, indiferent de modul de soluţionare a motivelor de apel referitoare la cererea principală. (Decizia nr. 3163 din 14 noiembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică