« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Adriana Teodora Enache: Unele consideraţii referitoare la continuarea acţiunii de divorţ de către moştenitori
12.08.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Jud. Adriana Teodora Enache a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2012 articolul intitulat: ”Unele consideraţii referitoare la continuarea acţiunii de divorţ de către moştenitori”.

În acest studiu, autoarea analizează o noutate adusă de Codul Civil în materia divorțului, și anume posibilitatea conferită moștenitorilor de a continua acțiunea de divorț introdusă de către reclamant. Ținând cont că aceasta reprezintă o excepție de la caracterul personal al acțiunii de divorț, cât și de faptul că această prevedere nu conținea o reglementare similară în Codul Familiei, autoarea realizează o prezentare amănunțită a particularității art. 380 C. civ.

Fiind disecată una din condițiile principale necesare admiterii acțiunii – moartea soțului reclamant – se subliniază că aceasta trebuie să intervină ulterior depunerii acțiunii de divorț la registratura instanței sau ulterior predării acesteia unui oficiu poștal/serviciu de curierat. În ceea ce privește noțiunea de „reclamant”, se arată că aceasta nu trebuie interpretată stricto sensu. Astfel, reclamant va fi considerat și pârâtul care a introdus o cerere reconvențională.

Folosindu-se raționamentul Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, se consideră că pot continua acțiunea de divorț atât moștenitorii legali, cât și legatarii cu titlu universal sau particular. Totuși, în privința celor din urmă, dacă legatul nu depășește cotitatea disponibilă, acțiunea lor ar putea fi respinsă ca lipsită de interes, aceștia neputând obține vreun profit în urma admiterii ei. În vederea introducerii în cauză a moștenitorilor, se subliniază că instanța va suspenda procesul, aceasta constituind o aplicație a suspendării de drept intervenite în cazul decesului uneia dintre părți.

Admiterea acțiunii de divorț continuate de moștenitori este condiționată de constatarea culpei exclusive a soțului pârât, fiind exclusă așadar culpa concurentă. Urmarea admiterii acțiunii va fi pierderea de către soțul pârât a calității de soț supraviețuitor și a vocației succesorale, scop urmărit de legiuitor prin instituirea acestei prevederi. Potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, căsătoria va urma să fie considerată desfăcută la data introducerii cererii de divorț, și nu la data decesului reclamantului, așa cum prevedea Codul Civil, prevedere care se îndepărta de la scopul acestei norme.

În concluzie, autoarea este de părere că reglementarea analizată va face obiectul multor dezbateri, deși nu pot fi contestate utilitatea și importanța ei.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

 
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD