« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Diferentele intre sexe ref. varsta de pensionare. Hotararea CJCE in cauza Comisia vs. Grecia
27.03.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat CJCE: 

"Hotararea Curtii in cauza C-559/07 Comisia/Grecia 

Diferentele intre sexe prevazute pentru varsta de pensioare si pentru perioada minima de serviciu ceruta de sistemul de pensii civile si militare sunt incompatibile cu drpetul comunitar.

Aceste norme se limiteaza sa acorde femeilor, in special mamelor, conditii mai favorabile decat cele aplicabile barbatilor, fara a remedia problemele pe care acestea le intampina in cursul carierei lor profesionale Tratatul CE (Articolul 141 CE) interzice orice discriminare in ceea ce priveste remunerarea intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin, indiferent care ar fi mecanismul care determina aceasta inegalitate. 

Comisia a solicitat Curtii de Justitie sa constate ca dispozitiile Codului elen al pensiilor civile si militare (Decretul prezidential nr. 166/2000 din 3 iulie 2000) care prevad diferente intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin in ceea ce priveste varsta de pensionare si perioada minima de serviciu necesara incalca principiul egalitatii de tratament. 

Comisia considera ca acest sistem impune conditii de pensionare mai putin favorabile pentru barbati decat pentru femei. 

Grecia nu a contestat diferentele de tratament, dar a sustinut ca sistemul de pensii elen, in calitate de sistem legal de asigurari sociale, nu ar intra in domeniul de aplicare al tratatului, ci ar cadea sub incidenta Directivei 79/7 ( Directiva 79/7/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1978 privind aplicarea treptata a principiului egalitasii de tratament intre barbasi si femei in domeniul securitasii sociale (JO L6, p. 24, Editie speciala, 05/vol. 1, p. 192), care permite statelor membre sa excluda stabilirea varstei de pensionare din domeniul sau de aplicare).

In orice caz, aceste diferente ar corespunde rolului social al barbatilor si, respectiv, al femeilor si ar constitui masuri de compensare a dezavantajelor suportate de femei din cauza duratei mai scurte a vietii profesionale a acestora. 

Curtea aminteste, inainte de toate, ca, potrivit Tratatului CE, fiecare stat membru asigura aplicarea principiului egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin, pentru aceeasi munca. Prin „remunerasie” se inselege salariul, precum si toate celelalte drepturi platite, direct sau indirect, in numerar sau in natura, de catre angajator lucratorului pentru munca prestata. Notiunea de remuneratie nu include sistemele de asigurari sociale reglementate in mod direct prin lege, ci prestatiile acordate in temeiul unui sistem de pensii, care depinde, in esenta, de locul de munca ocupat. 

Aceasta subliniaza ca, printre criteriile retinute de jurisprudenta Curtii pentru calificarea unei pensii pentru limita de varsta drept "remuneratie", numai criteriul muncii prestate (faptul ca pensia este platita lucratorului in baza raportului de munca cu fostul sau angajator) poate avea un caracter determinant, modalitatile de finantare si de gestionare a sistemului neconstituind elemente decisive. 

Curtea constata ca pensia platita in temeiul codului elen indeplineste cele trei criterii elaborate de jurisprudenta Curtii care permit calificarea acesteia drept "remuneratie" in sensul tratatului: 
• aceasta este platita unui grup de lucratori larg si diversificat care – chiar daca este format din categorii heteroclite de functionari, avand sarcini si raporturi de munca total diferite – se distinge prin caracteristici proprii determinate de raportul de munca cu statul sau cu alti angajatori publici;
• aceasta este calculata in functie de durata serviciului indeplinit; 
• aceasta este calculata pe baza ultimului salariu. 

In continuare, Curtea subliniaza ca, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta platite in raport cu munca prestata, stabilirea de conditii privind varsta si perioadele de serviciu minime necesare, diferite in functie de sex, pentru lucratori care se afla in situatii identice sau comparabile, este contrara principiului egalitatii de tratament. Acest principiu nu impiedica un stat membru sa aplice masuri care sa prevada avantaje specifice menite sa faciliteze exercitarea unei activitati profesionale de catre sexul mai slab reprezentat, ori sa previna sau sa compenseze anumite dezavantaje in cariera profesionala. Astfel de masuri nationale trebuie, in orice caz, sa contribuie la a ajuta femeile sa isi desfasoare viata profesionala in conditii de egalitate cu barbatii. 

Or, Curtea constata ca dispozitiile Codului elen al pensiilor civile si militare nu sunt de natura sa compenseze dezavantajele la care sunt expuse carierele functionarilor si ale militarilor de sex feminin, ajutandu-le in viata profesionala."

 
Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD