Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Curtea de Apel Pitești. Conflict negativ de competență. Contestație împotriva hotărârii de încadrare a minorilor într-un grad de handicap
13.08.2015 | Ruxandra COMAN

JURIDICE - In Law We Trust

Prin Încheierea de ședință din data de 4 august 2015, Secția I civilă a Curții de Apel Pitești a stabilit că cererile prin care se contestă hotărârile de încadrare a minorilor într-un grad de handicap urmează să fie soluționate de completele specializate de contencios administrativ și fiscal din cadrul tribunalului de la domiciliul copilului.

Astfel, în urma soluționării conflictului negativ de competență ivit între completele Secției civile din cadrul Tribunalului Argeș (completul de contencios administrativ și fiscal, pe de-o parte, și cel pentru minori, pe de altă parte), Curtea a reținut că hotărârile emise de Comisiile pentru Protecția Copilului sunt acte administrative în sensul art. 2 lit. c) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, acestea fiind acte unilaterale cu caracter individual, emise de o autoritate publică, în vederea executării dispozițiilor unei legi.

În acest sens, H.G. nr. 1437/2004 privind organizarea și metodologia de funcționare a comisiei pentru protecția copilului prevede în art. 2 alin. (1) lit. a) că printre atribuțiile principale ale acestei autorități se regăsește și cea de încadrare a copiilor într-un grad de handicap.

Totodată, potrivit dispozițiilor cuprinse în art. 3 alin. (1) din H.G. nr. 1437/2004, Comisia pentru protecția copilului emite hotărâri, o astfel de hotărâre fiind și cea contestată de către petenții din prezenta cauză, aceștia considerând că drepturile lor au fost vătămate prin emiterea actului administrativ, în sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004.

Astfel, în lipsa unor norme legale care să atribuie judecarea unor astfel de cauze instanței de drept comun, soluționarea contestației formulate împotriva hotărârii de încadrare a minorului într-un grad de handicap urmează să fie guvernată de dispozițiile cuprinse în Legea nr. 554/2004.

Prin urmare, contrar unei practici judiciare mai vechi, Curtea de Apel Pitești a stabilit că sunt competente să judece astfel de cauze completele specializate de contencios administrativ și fiscal și nu cele pentru minori.

Avocat Ruxandra Coman
Baroul București


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.