Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Robert Cazanciuc a sesizat CSM ref. declarațiile unor oameni politici la adresa Procurorului general


13 august 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Sistemul judiciar

Ministerul Justiției a dat publicității miercuri, 12 august 2015, un comunicat cu privire la sesizarea trimisă de ministrul Robert Cazanciuc către Consiliul Superior al Magistraturii.

Ministrul justiției solicită CSM să declanșeze verificări pentru a se stabili dacă recentele declarații ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenței justiției.

Robert Cazanciuc: ”În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa Procurorului general al PICCJ, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate a fost încălcată independența justiției.

În mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor.

Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic.
Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat.

Modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL.

Separarea puterilor în stat, independența justiției, supremaţia legii sunt principii pe care toți cetățenii României trebuie să le respecte, chiar și reprezentanții PNL. În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că Legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma”.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică