« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Dispozitii noi privind expertizele tehnice judiciare si extrajudiciare si expertizele criminalistice
27.03.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 182 din 24 martie 2009 a fost publicata Legea nr. 37/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara si a Ordonantei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti care pot fi recomandati de parti sa participe la efectuarea expertizelor criminalistice.

Legea, care transpune Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 255 din 30 septembrie 2005, reglementeaza accesul persoanelor din statele membre la desasurarea activitatii de expertiza judiciara si extrajudiciara.

In primul rand, legea elimina necesitatea de a fi cetatean roman pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar sau extrajudiciar, adaugand si posibilitatea de a fi cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European.

Cetateanul unui alt stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European si cetateanul roman ce au obtinut calificarea profesionala necesara intr-un alt stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European pot dobandi calitatea de expert tehnic judiciar in Romania in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.

Astfel, recunoasterea diplomelor si a calificarilor profesionale obtinute intr-un stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European, necesare dobandirii in Romania a calitatii de expert tehnic judiciar, va fi efectuata potrivit legii speciale (Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania). Cetateanul unui alt stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European si cetateanul roman care au dobandit calitatea de expert tehnic judiciar intr-un alt stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European, calitate certificata de organismele profesionale recunoscute in acele state, se pot inscrie in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit pe specialitati si pe judete de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, in vederea exercitarii profesiei in Romania, fiind exceptati de la procedura de examinare.

Legea stabileste si modalitatea in care se poate exercita temporar sau ocazional in Romania profesia de expert tehnic judiciar.

Dispozitii similare in ceea ce priveste recunoasterea calificarii, precum si desfasurarea activitatii de expertiza sunt stipulate si pentru expertii tehnici extrajudiciari, precum si pentru expertii criminalisti.

O alta prevedere interesanta a legii se refera la situatia, din ce in ce mai frecventa in practica, a lipsei expertilor tehnici judiciari din specialitatea ceruta. Pentru un astfel de caz, legea permite ca expertizele tehnice judiciare sa fie efectuate si de alti specialisti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, daca au cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al UE ori apartinand Spatiului Economic European si indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a dobandi calitatea de expert tehnic judiciar.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

 
Secţiuni: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD