ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Scurt ghid de furat pâinea altuia despre care nu știm exact cu ce se mănâncă

17.03.2015 | Petru MUSTĂȚEANU
Abonare newsletter

Exista in exprimarea profesiilor de tip liberal doua mari tendinte. Pe de o parte, exista filosofia potrivit careia profesia trebuie segmentata in specializari distincte, pe de alta parte, exista practica profesionistilor, incurajata de lideri, prin care se incearca contrariul, si anume ocuparea unor atributii din teritoriile profesiilor invecinate.

Astfel, psihologii considera ca ceea ce fac ei este atat de important, incat nu mai este nevoie si de serviciile preotului duhovnic. Mediatorii nu inteleg exact de ce ar mai fi nevoie si de psiholog in completarea serviciilor pe care ei le ofera. Avocatii sustin cu tarie ca pot fi oricand niste buni mediatori, iar economistii sunt convinsi ca in afara instantei chiar nu au nevoie de serviciile unor avocati.

Iar confuzia se manifesta la fel de bine si in sens opus. Astfel, preotul duhovnic are impresia ca poate suplini prezenta psihologului, psihologul se simte mediator din nastere, mediatorii se simt cat se poate de avocati, iar avocatii sunt convinsi ca pot fi in orice moment niste veritabili manageri.

Pentru a inchide cercul vicios, completam spunand ca si preotii au tendinta de a fi economisti, iar managerii, de a se simti in egala masura niste mici dumnezei.

Spunem toate acestea fara sa aducem in discutie pretentiile notarilor, ale consultantilor fiscali, si ale altor profesii de tip liberal.

Ce este de facut?

Daca am respecta tendinta, ne-am indrepta spre conexarea cerintelor tuturor profesiilor, ceea ce ar conduce la renasterea unei profesii mai vechi, intalnita in Dreptul Roman, si anume profesia de Pontif, cea cu atributiile de pana la aparitia Celor XII Table. Specializarea ar dura mai mult, dar am avea profesionistul priceput la toate.

O optiune rela ar fi ca la prima sedinta a Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, unul dintre cei prezenti acolo, sa aiba curajul sa spuna PIUA! Sau STOP JOC!. Haideti sa punem punct si sa o luam de la capat. Sa convenim care ne sunt atributele si sa ne instruim corpul profesional in respectarea acestora.

In caz contrar, toate profesiile vor avea de suferit. Imaginea profesiei mele, prestata in mod neprofesionist de un coleg neinstruit in acest scop, va fi generalizata de clientul ce va avea impresia ca profesia este ineficienta, fara sa stie ca a avut de a face cu un prestator neinstruit. Castigul pe termen scurt, determinat de adaugarea unui onoarariu suplimentar pentru un document pe care nu suntem avizati sa il intocmim, se va intoarce impotriva noastra, pentru ca vom avea un client nemultumit de un document ori serviciu incomplet, totodata se va intoarce si impotriva profesiilor liberale in general, fata de care, in momentul acesta, exista o nemultumire generala.

Ma opresc aici cu “analiza conflictului in scopul identificarii oportunitatilor de stingere a acestuia in conditii de castig reciproc avantajos”, si nu insist ca aparenta confuzie creata intre profesiile liberale este una pretabila medierii.

Sunt convins ca exista instrumente eficiente in fiecare profesie care se pot aplica aici. Preotii vor oferi solutii la fel de bune, invocand porunca a 8-a: Sa nu furi! (din profesia altuia). Psihologii vor ajunge chiar la esenta, intreband fiecare profesie in parte de ce a simtit nevoia sa presteze si servicii pentru care nu este autorizata. Avocatii vor considera ca sunt necesare norme juridice clare care sa reglementeze acest aspect, iar economistii vor sugera un management eficient.

In felul acesta intelegem ca este nevoie sa adaugam intrebarea:

De unde stim unde este limita de competenta a fiecarei profesii?

Speranta mea, a profesionistului instruit in solutionarea litigiilor pe cale amiabila, ramane in dialogul dintre reprezentantii profesiilor din organismul numit Uniunea Profesiilor Liberale din Romania. Iar acolo unde este nevoie de dialog cu o profesie nemembra U.P.L.R. se poate deschide dialogul diplomatic de catre reprezentantii Uniunii pe cale oficiala. Poate ca, in urma acordului astfel obtinut, vom alerga fiecare pe un culoar mai bine delimitat, iar in felul acesta vom ajunge sa avem cu adevarat eficienta. Alminteri, nu vom mai lupta cu piata afectata de criza, ci vom lupta doar intre noi, pana cand in aceste neintelegeri va interveni un mediator. Sau nu, un avocat. Sau psiholog?

Mediator Petru MUSTATEANU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week