Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PMTM București. Trafic de influență. Reținere


14 august 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PMTM București. Trafic de influență. Reținere.

Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus, la data de 12 august 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului V. C. G., sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă.

În cursul zilei de 13 august 2015, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 9 iulie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat printr-un denunţ cu privire la faptul că inculpatul V. C. G. (plt. adj. în cadrul unei unităţi de învăţământ superior din Constanţa) i-a pretins denunţătorului diverse sume de bani pentru a interveni pe lângă persoane care îl pot ajuta să promoveze examene sau concursuri, organizate de diferite unităţi de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
În acest context, în perioada 2009-2015, inculpatul i-a creat convingerea denunţătorului că are influenţă asupra persoanelor din cadrul comisiei de admitere la unitatea de învăţământ superior din Constanţa, respectiv asupra persoanelor din comisiile de recrutare a soldaţilor gradaţi profesionişti şi/sau subofiţerilor, sens în care a pretins şi primit sume de bani ce variază între 300 şi 1000 de euro, pentru a-i facilita accesul şi promovarea în cariera militară.

În cursul zilei de 12 august 2015, inculpatul a fost surprins în flagrant în municipiul Constanţa, fiind găsită suma de 360 de lei, reprezentând cea de-a doua tranşă din suma de 1360 lei, pretinsă iniţial denunţătorului.
Ulterior, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului (pe care o deţinea fără forme legale în Constanţa), unde au fost identificate şi ridicate probe utile cauzei.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro