Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Concurență Revista revistelor juridice

Vlad-Teodor Florea: Conceptul și limitele practicilor concertate în lumina dreptului concurențial al Uniunii Europene

17 august 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Drd. Vlad-Teodor Florea a publicat în revista Pandectele Române nr. 6/2015 articolul intitulat „Conceptul și limitele practicilor concertate în lumina dreptului concurențial al Uniunii Europene”.

La baza funcționării Uniunii Europene ca ansamblu se găsește așa-numitul sistem al pieței unice. Așa cum este de așteptat, relațiile comerciale existente la nivelul acestei piețe sunt reglementate printr-o serie de prevederi legale, printre care se numără și cele de dreptul concurenței. Această situație este explicabilă ținând cont de faptul că relațiile comerciale normale se bazează pe întâlnirea dintre cerere și ofertă. Prin urmare, acest aspect nu ar mai fi de actualitate dacă fiecare dintre întreprinderile participante ar putea adopta orice fel de comportamente pe piață, în funcție de propriile interese. Astfel, art. 101 din TFUE interzice acordurile între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate, în anumite condiții expres stipulate. Articolul de față face referire exclusiv la practicile concertate, punând accentul pe diferențierea dintre acestea și celelalte tipuri de practici neloiale.

Așa cum am specificat deja, art. 101 TFUE interzice trei categorii de comportamente potențial anticoncurențiale. Acordurile între întreprinderi reprezintă, în fapt, contracte în sens clasic, la care recurg unele întreprinderi pentru a înlătura eventualele riscuri inerente oricărei piețe economice. Deciziile între asocieri de întreprinderi sunt cele care intervin ulterior constituirii efective a așa-numitelor asocieri de întreprinderi, nefiind necesar ca acestea să aibă un caracter obligatoriu pentru membrii asocierii. În cele din urmă, se aduc în discuție practicile concertate, care, spre deosebire de cele expuse anterior, constituie acțiuni coordonate ale întreprinderilor, de natură faptică.

În privința condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru ca un anumit comportament al întreprinderilor să fie considerat practică concertată, acestea sunt următoarele: colaborări de facto între jucătorii de pe piață, colaborare care trebuie să fie îndreptată, în mod conștient, către restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței. În acest context, trebuie specificat faptul că, în practică, este dificil de realizat o distincție netă între acorduri și practici concertate, având în vedere că multe dintre aceste practici concertate debutează ca acorduri, însă, ulterior, sunt distruse dovezile scrise. Pe de altă parte, este posibil ca întreprinderile să adopte o conduită inteligentă, ceea ce înseamnă că se adaptează, treptat, la măsurile adoptate de întreprinderile concurente, fără să existe vreun contact direct sau indirect între acestea. Oricare ar fi explicația, autoritățile de concurență se pot orienta către un artificiu juridic, mai exact, calificarea duală a acestor comportamente – acorduri și/sau practici concertate.

In concreto, se presupune că trebuie să existe un schimb reciproc de informații. Dar nu orice simplu schimb de informații echivalează cu o practică concertată, ci acesta trebuie să aibă un obiect anticoncurențial. În ultimă instanță, prin practicile concertate este vizată pierderea autonomiei întreprinderilor implicate, în vederea anihilării nesiguranței privind funcționarea pieței în cauză. În plus, este necesar să se demonstreze existența unei legături cauzale între contactul dintre întreprinderi și comportamentul pe piață.

Având în vedere opiniile expuse anterior, autorul articolului conchide că practicile concertate reprezintă unul dintre cei trei piloni principali ai dreptului unional al concurenței. Acestea fiind zise, este mai important a se sancționa potențialele comportamente anticoncurențiale, indiferent de încadrarea juridică a acestora.

Alexandra-Adriana Dobrișan

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership