« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

CSM, 2 aprilie 2009. Update: Sedinta Plenului
02.04.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

CSM, ordinea de zi 2 aprilie 2009: 
Sedinta Plenului, ora 10:00
Sedinta Sectiei pentru Judecatori, ora 12:00
Sedinta Sectiei pentru Procurori, ora 12:00

Sedinta Plenului

1. Eliberare din functie prin pensionare (vot pozitiv): 
1. BURUIANA Corina Gabriela, Judecator la Curtea de Apel Bucuresti
2. ANDRIANU Virgil, Judecator la Curtea de Apel Suceava
3. DOBRILA Gabriela, Procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti
4. FLORESCU Nicolea, Judecator, presedinte cu delegatie al Curtii de Apel Bucuresti
5. CAMPEANU Marcela Alexandrina, Judecator la Curtea de Apel Bucuresti
6. APETROAIE Eufrosina, Judecator la Curtea de Apel Suceava
7. POP Valentin, Judecator la Tribunalul Comercial Cluj
8. DAVID Ana, Judecator la Tribunalul Hunedoara
9. OTELEA Ion, Judecator la Judecatoria Curtea de Arges.

Virgil Andreies: Va rog sa va exprimati votul. Sunt indeplinite conditiile.

2. 1) Contestatia formulata de domnul general maior magistrat VOINEA Dan, procuror la Sectia Parchetelor Militare in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva Hotararii nr. 76/12.03.2009 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. 

2. 2) Contestatia formulata de doamna TAMBALARU Sofia Pelaghia, judecator la Judecatoria Novaci, impotriva Hotararii nr. 27/22.01.2009 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

2.1. Virgil Andreies: Daca sunt de facut observatii.
Anton Pandrea: Am inteles ca a fost trecut in rezerva si are cerere de pensionare. Mai are obiect contestatia?
Virgil Andreies: Pe exceptie sa discutam. Poate fi atacata o astfel de hotarare la Plen in conditiile in care s-a publicat decretul de revocare din functie al Presedintelui?
Dan Chiujdea: Am putea sa votam si pe fond, de principiu, fara referire la speta. Chiar daca e consultativ avizul, orice act, inclusiv al presedintelui, poate fi atacat intr-o instanta de judecata. De principiu, as spune ca isi are ratiunea o contestatie la Plen.
Virgil Andreies: Hotararea Sectiei pentru procurori prin care s-a acordat avizul poate fi atacat la Plen?
Cristian Deliorga: Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat ieri si a spus ca nu.
Dan Lupascu: Domnul presedinte vrea sa spuna ca daca ministrul Justitiei cere avizul pentru numirea in functie a unei persoane si acest aviz este negativ iar hotararea Sectiei este atacata la Plen si se admite, la Cotroceni pleaca avizul de la Plen?
Virgil Andreies: E un aviz specializat.
Liviu Dascalescu: Din moment ce ati admis contestatia mea…
Catalin Predoiu: Sub aspect procedural, aceasta hotarare si-a produs efectele. Putem da termen pana la solutionarea recursului.

2.2. Virgil Andreies: E neintemeiata contestatia. I s-a retinut incalcarea art. 14 din Codul deontologic.

3. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/2680/DRUO/2009 privind validarea rezultatului obtinut de doamna RADUCU MIRELA, judecator la Judecatoria Alexandria la concursul de promovare in functii de executie, din data de 5 octombrie 2008 si promovarea acesteia pe un post de judecator la Tribunalul Teleorman.

Virgil Andreies: DRUO a propus doua variante:
– de validare a rezultatului 
– de amanare.
Comisia Juridica propune prima varianta.
Dan Lupascu: Are hotarare judecatoreasca si este post vacant.

4. Cereri de punere in executare a unor hotarari judecatoresti:
MUNTEANU MARIA, judecator la Sectia comerciala si de contencios administrativ a Tribunalului Bacau – recunoastere a gradului profesional de judecator de curte de apel, conform Deciziei nr.495/R/09.06.2008 a Curtii de Apel Bacau.

HRITCU LENUTA, judecator la Sectia comerciala si de contencios administrativ a Tribunalului Bacau – recunoastere a gradului profesional de judecator de curte de apel, conform Deciziei nr.495/R/09.06.2008 a Curtii de Apel Bacau.

Virgil Andreies: Nu este situatia clasica. Instantele au obligat la plata drepturilor salarile la nivelul judecatorilor de la curtile de apel. Aces lucru nu le confera si gradul de judecator de curte de apel.
Alina Corbu: Instantele nu s-au pronuntat pe aspectul gradului de judecator de curte de apel.

5. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 5/6488; 6/1260; 3/3990/1154/2009 privind propunerile de tematica, bibliografie si taxa de participare la concursul de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea in anul 2009 – vot pozitiv.

Ana Labus: Comisa de Resurse Umane nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la valoarea taxei de participare. Propunerile au fost ca fiecare curte de apel sa o stabileasca sau sa fie eliminata.
Virgil Andreies: Va propun o suma de 150 lei.

6. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 8192/1154/2009 privind solicitarea domnului LASCU IOAN, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias, prin care solicita stabilirea nivelului functiei de executie in cadrul ierarhiei acestor functii, corespunzator gradului profesional I, dobandit prin examen, in conditiile Legii nr. 52/1991 si Legii 92/1992 – vot negativ.

Cristian Deliorga: Este vorba de dobandirea gradului profesional I prin examene succesive anterior Legii 52/1991. 
Liviu Dascalecsu: Era o chestiune de salarizare. 

7. Nota Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 2684/1154/2009, referitoare la propunerea de modificare a Regulamentului privind concediile judecatorilor si procurorilor – Plenul a aprobat completarea art.24 din Regulamentul privind concediile judecatorilor si procurorilor, in sensul introducerii dupa alin.(2), a alin.(3) si alin.(4) cu urmatorul cuprins: 

"(3) Presedintii tribunalelor, ai tribunalelor specializate si prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunale aduc la cunostinta presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, perioada in care vor efectua concediul de odihna, cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in concediu”.

 "(4) Presedintii judecatoriilor si prim-procurorii parchetelor de pe langa acestea aduc la cunostinta presedintelui curtii de apel si presedintelui tribunalului sau, dupa caz, procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel si prim-procurorului parchetului de pe langa tribunal, perioada in care vor efectua concediul de odihna, cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in concediu”.

Dan Lupascu: Este o lacuna in actualul Regulament. Presedintii tribunalelor si prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunale trebuie sa anunte intrarea in concediu presedintilor de curti de apel, respectiv, procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel.
Virgil Andreies: Se instituie aceeasi procedura si la nivelul presedintilor de tribunale si prim-procurorilor parchetelor de pe langa tribunale.
Gheorghe Groza: Propun sa le discutam si in Colegiul de Conducere.
Virgil Andreies: Oare nu e prea mult?
Dan Lupascu: O putem retine la propunerile de modificare a ROI.

8. Nota Directiei legislatie documentare si contencios nr. 77/L/4346/1154/2009 referitoare la solicitarea scolii Nationale de Grefieri privind transmiterea unui punct de vedere cu privire la posibilitatea folosirii in procesul de instruire a formatorilor care s-au pensionat din functiile de baza detinute la momentul desemnarii – vot pozitiv.

Dan Lupascu: E vorba de folosirea magistratilor pensionari de a continua ca formatori al INM, cu exceptia persoanelor pensionate anticipat.

9. Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 119/L/7964/1154/2009, avand ca obiect solicitarea doamnei judecator SONIA DEACONESCU, presedintele Tribunalului Mures privitor la legalitatea controlului aflat in desfasurare de catre Directia de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, la aceasta instanta judecatoreasca – amanare.

Virgil Andreies: Sa amanam, Directia legislatie sa analizeze observatiile facute de MJLC.

10. Nota Directiei afaceri europene, relatii internationale si programe nr. 029825/1154/2009, privind lucrarile grupului de lucru ENCJ "Incredere reciproca II", ce vor avea loc in data de 04 mai 2009 la Berlin, Germania.

A fost desemnat Bogdan Licu.

11. Raport intermediar de activitate nr. 1, "Jurindex"- Extinderea publicarii online a hotararilor judecatoresti la nivelul intregului sistem judiciar.

Virgil Andreies: Spre informarea dumneavoastra. Programul se deruleaza foarte bine. Am stabilit termen 30 aprilie 2009 pentru publicarea hotararilor curtilor de apel pe 2008. Au existat foarte multe probleme de ordin tehnic, pe care le-am rezolvat. 

12. Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 157/L/10161/1154/2009, referitor la proiectul Ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea art.270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei – aviz favorabil.

Dan Lupascu: Este vorba de un singur articol. Daca contrabanda era sanctionata cu contraventie, acum se propune sa fie considerata infractiune.

13. Nota Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 124/L/8047/2009 referitoare la proiectul de lege privind Codul civil si proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea tezelor prealabile ale proiectului Codului civil – aviz favorabil cu observatiile Comisiei Juridice.

14. Nota Directiei afaceri europene, relatii internationale si programe, privind sesiunea de procese simulate, care se va desfasura la Haga, in perioada 19-22 noiembrie 2009. (Nota nr. 2/7325/1154/2009).
Solutie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat participarea unei echipe de magistrati romani la cea de-a cincea sesiune de procese simulate de la Haga, 19-22 noiembrie 2009 si a aprobat: 
– procedura de selectie, conform propunerilor directiei de specialitate; 
– suportarea din bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a cheltuielilor de transport si a diurnei pentru toti participantii; 
– suportarea din bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a cheltuielilor de cazare pentru membrii.

 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.