Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-București. Constituire a unui grup infracţional organizat, trecere frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranţi. Urmărire penală
19.08.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-București. Constituire a unui grup infracţional organizat, trecere frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranţi. Urmărire penală.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București împreună cu polițiștii din cadrul B.C.C.O. București au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

În fapt s-a reținut că, anterior datei de 4 iulie 2015, mai multe persoane de naționalitate română, bulgară și turcă au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, desfăşurând activităţi de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare şi adăpostire a mai multor migranţi de naţionalitate siriană şi irakiană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi, de asemenea, activităţi de facilitare a şederii ilegale în România a migranţilor după pătrunderea pe teritoriul României, toate acestea fiind realizate în scopul obţinerii în mod ilegal de foloase patrimoniale.
În același context s-a reținut că grupurile de migranţi sunt adăpostite şi cazate la mai multe adrese situate pe raza municipiului Bucureşti, iar ulterior, într-un timp cât mai scurt, acestea sunt călăuzite spre frontiera de vest a României, intenţionând să ajungă în diverse state din Uniunea Europeană, unde sunt sfătuiţi să solicite azil politic, achitând fiecare suma de aproximativ 5.000 dolari membrilor grupului infracţional.
Astfel, profitând de împrejurarea că mai mulți cetățeni de naționalitate irakiană doreau să ajungă în spațiul Schengen pe fondul escaladării situației conflictuale existente în Irak, în a doua parte a anului 2014, făptuitorii R. R. D., cetățean bulgar, R. B. R., cetățean bulgar, R. E. C.R. S. D.S. M., C. M. au înlesnit tranzitarea în mod fraudulos a graniței, printr-o zonă limitrofă punctului de frontieră Calafat, a unui număr de 8 migranţi de naţionalitate irakiană, identificați în persoana suspecților T. S. S, H. A. K., H. M. A., T. A. I., H. J. M. H., O. S. T., S.M. și H. H. H.

Prin ordonanţa din data de 17 august 2015 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de inculpații R. E. C., R. S. D., S. M., C. M. și suspecții R. R. D. și R. B. R., ambii cetățeni bulgari, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută de art. 367 alin. 1 din C. pen.; complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, faptă prevăzută de art. 48 C. pen. rap. la art. 262 alin. 1 din C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen.; trafic de migranţi, faptă prevăzută de art. 263 alin. 1 și 2 lit. a din C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen.

La data de 18 august 2015 s-a propus Tribunalului Bucureşti luarea măsurii arestării preventive a 3 dintre inculpaţi pe o durată de 30 zile.

Procurorii au beneficiat de suportul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție, în conformitate cu prevederile art. 4 C. proc. pen.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti