Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Excepția inadmisibilității și excepția prescripției. Ordinea soluționării


20.08.2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că între excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată pentru neurmarea procedurii prevăzute de Legea nr. 10/2001, care este o excepţie de procedură, și excepţia prescrierii dreptului material la acţiune (reţinută de instanţa de apel, ca urmare calificării cererii ca fiind o acțiune în pretenții), se impune a se acorda prioritate excepţiei inadmisibilităţii cererii, întrucât numai în cazul unei cereri de chemare în judecată pentru valorificarea unei pretenţii pe calea dreptului comun căreia îi corespunde o acţiune în justiţie (aşadar, în urma unei cereri inadmisibile) se impune a se verifica îndeplinirea condiţiei formulării acesteia în cadrul termenului de prescripţie aplicabil, excepţie procesuală de fond, subsidiară. (Decizia nr. 545 din 20 februarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri aferente terenului expropriat)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro