« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Excepția inadmisibilității și excepția prescripției. Ordinea soluționării
20.08.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că între excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată pentru neurmarea procedurii prevăzute de Legea nr. 10/2001, care este o excepţie de procedură, și excepţia prescrierii dreptului material la acţiune (reţinută de instanţa de apel, ca urmare calificării cererii ca fiind o acțiune în pretenții), se impune a se acorda prioritate excepţiei inadmisibilităţii cererii, întrucât numai în cazul unei cereri de chemare în judecată pentru valorificarea unei pretenţii pe calea dreptului comun căreia îi corespunde o acţiune în justiţie (aşadar, în urma unei cereri inadmisibile) se impune a se verifica îndeplinirea condiţiei formulării acesteia în cadrul termenului de prescripţie aplicabil, excepţie procesuală de fond, subsidiară. (Decizia nr. 545 din 20 februarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri aferente terenului expropriat)

Corina Cioroabă

 
Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD