« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Excepția inadmisibilității și excepția prescripției. Ordinea soluționării
20.08.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că între excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată pentru neurmarea procedurii prevăzute de Legea nr. 10/2001, care este o excepţie de procedură, și excepţia prescrierii dreptului material la acţiune (reţinută de instanţa de apel, ca urmare calificării cererii ca fiind o acțiune în pretenții), se impune a se acorda prioritate excepţiei inadmisibilităţii cererii, întrucât numai în cazul unei cereri de chemare în judecată pentru valorificarea unei pretenţii pe calea dreptului comun căreia îi corespunde o acţiune în justiţie (aşadar, în urma unei cereri inadmisibile) se impune a se verifica îndeplinirea condiţiei formulării acesteia în cadrul termenului de prescripţie aplicabil, excepţie procesuală de fond, subsidiară. (Decizia nr. 545 din 20 februarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri aferente terenului expropriat)

Corina Cioroabă

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD