Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

APR ref. incidentul violent de pe litoralul românesc
20.08.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Asociația Procurorilor din România a dat publicității miercuri, 19 august 2015, un comunicat, semnat de conf. dr. Constantin Sima – Președinte, cu privire la incidentul de pe litoralul românesc, în cadrul căruia o turistă a fost lovită cu violență de un bărbat.

Comunicatul integral:

Posturile de televiziune au transmis recent imagini de pe litoralul românesc în care, în plină zi, de față cu o mulțime de turiști aflați pe plajă, un bărbat cu alură de boxer de categorie grea, după un schimb de cuvinte cu o femeie, o lovește cu o agresivitate de neimaginat pentru o persoană aflată în public, după care îi rupe rogojina de plajă și o trimite să-și caute alt loc, mai îndepărtat.

Femeia agresată a sunat, evident, la 112, echipajul de poliție a sosit și s-a limitat să aplice bărbatului agresiv sancțiunea contravențională a amenzii în suma de 200 lei și a omis să se sesizeze cu privire la săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii publice și liniștii publice.

Aceste imagini au fost de natură să provoace o puternică tulburare și indignare opiniei publice, măsura nejustificat de blândă luată de autorități fiind în vădită disproporție cu gravitatea faptei.

Turiștii de toate genurile, cetățenii români și străini aflați în România cu diverse probleme, trebuie să aibă siguranța că nu vor fi agresați de orice persoană cu deficiențe în educație sau care nu își poate stăpâni nervii.

Din păcate nu este prima dată când autoritățile publice manifestă o indulgență nepermisă față de persoanele care încalcă grav legea și aplică sancțiuni contravenționale, în loc să se sesizeze din oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni.

Ordinea și liniștea publică sunt valori sociale pe care nimeni nu le poate negocia. Lipsa de reacție fermă împotriva infracțiunilor de violență nu face decât să încurajeze violența, să creeze condiții pentru infracțiuni mai grave.

Asociația Procurorilor din România cere organelor cu competență teritorială și materială din Poliția Română să se sesizeze din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, prevăzută de art. 371 din Codul penal, și să ia măsurile prevăzute de lege împotriva celui vinovat, informând totodată opinia publică cu privire la aceasta. A ne face datoria cu maximă competență în orice moment este o obligație morală și profesională a oricăruia dintre noi.

Președintele Asociației Procurorilor din România
Conferențiar dr. Constantin Sima

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti