Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală. Trimitere în judecată
22.08.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
I. R. I. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală;
I. I. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală;
P. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma complicităţii.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada septembrie 2010 – decembrie 2012, inculpaţii I. R. I. (în calitate de administrator al SC IGC SRL) şi I. I. (în calitate de administrator împuternicit al aceleiaşi societăţi) au înregistrat în actele contabile un număr de 78 facturi fiscale, emise în fals de către inculpatul I. R. I., în numele a cinci societăţi comerciale, fără a avea loc vreun transfer de proprietate al bunurilor înscrise în acestea, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozit pe profit şi TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul total produs bugetului de stat fiind de 2.145.258 lei (circa 485.000 euro).
De asemenea, în perioada 12 august – noiembrie 2012, inculpaţii I. R. I. (în calitate de administrator al SC APL SRL) şi I. I. (în calitate de administrator al aceleiaşi societăţi) au înregistrat un număr de șase facturi fiscale în actele contabile şi chitanţe, facturi fiscale emise în fals de către inculpatul I. R. I., în numele a patru societăţi comerciale, fără a avea loc vreun transfer de proprietate al bunurilor înscrise în acestea, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozit pe profit şi TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale cu suma de 101.541,43 lei, reprezentând impozit pe profit nedeclarat (circa 23.000 euro).
Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că inculpatul P. C., în calitate de administrator la SC DBM SRL, în perioada octombrie-noiembrie 2012, le-a pus la dispoziţie inculpaţilor I. R. I. şi I. I. un set de facturi fiscale şi chitanţe fiscale ştampilate şi semnate în alb, din care inculpatul I. R. I. a întocmit trei facturi fiscale, reprezentând achiziţii de produse agricole (beneficiară fiind SC IGC SRL), în valoare totală de 654.705 lei, operaţiuni prin care SC IGC SRL s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, care sunt incluse în prejudiciul total reţinut în sarcina societăţii în cauză.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului s-a aplicat sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor I. R. I. şi I. I.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Teleorman.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti