Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Democrația americană în opera lui John Grisham. Pedeapsa cu moartea. Ep. 26: Uciderea legală a inocenților fără noroc
24.08.2015 | Ion TURCU

Secţiuni: Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Uneori și arareori, aplicarea pedepsei cu moartea poate constitui o eroare judiciară, pentru că se pronunță față de un inocent. Din analiza cazului care constituie intriga romanului Mărturisirea și din alte cărți care conțin analiza unor cazuri similare (Nevinovatul, Șantajul și altele) rezultă concluzia tristă că o eroare judiciară nu se poate produce decât printr-un abuz intenționat în prerogativele polițiștilor, anchetatorilor, detectivilor, procurorilor și judecătorilor sau juraților, constând în esență în nerespectarea drepturilor apărării.

Un tânăr de culoare, Donte Drumm, jucător de fotbal american, este învinuit că a ucis o tânără majoretă, după ce a răpit-o și a violat-o, aruncând apoi cadavrul care nu a fost găsit. Mărturisirea privind autorul faptei aparține unui pușcăriaș cu multiple condamnări și cu numeroase violuri, unele soldate cu moartea victimei. În ultimele zile din viață, asasinul este prada unui violent cancer de creier și, cuprins de tardive remușcări, se confesează unui preot cerându-i ajutorul pentru ca tânărul inocent să nu fie pedepsit în locul lui. Apărătorul tânărului inocent, acuzat de omor, era cunoscut pentru că la el apelau pentru a fi apărați cei abuzați, acuzați, brutalizați, răniți.

Presupusa victimă, al cărui cadavru nu a fost găsit, era o fată de 17 ani cunoscută de multă lume, cu note bune, care frecventa Prima Biserică Baptistă, unde cânta în corul tinerilor. Cea mai importantă realizare o considera faptul că a ajuns majoretă și apoi căpitan al echipei de majorete care se produceau în timpul jocurilor de fotbal american. Din multiple motive obiective și subiective, probele de nevinovăție incontestabile nu s-au putut obține înainte de a se executa pedeapsa cu moartea aplicată tânărului inocent. Avocatul lui, cu aprobarea judecătorului, a prezentat faptele la o conferință de presă.

Principalul răspunzător pentru această eroare judiciară, detectivul Drew Kerber, a fost demascat ca fiind brutal și utilizator al forței pentru a obține mărturisiri. Au contribuit la acest rezultat nefericit și relația neprincipială între procurorul Paul Koffee, care a anchetat cazul, și judecătoarea Vivian Grale, care a judecat cazul și care a avut o conduită părtinitoare de favorizare a acuzării în dauna apărării. Procurorul a folosit în mod sistematic diverse tertipuri la faza de constituire a juriului, astfel că toți jurații au fost albi și membri ai KKK.

Atât procurorul cât și judecătoarea știau foarte bine că nu exista nicio probă fizică, nici cadavru, și doar o confesiune stoarsă cu forța, la care se adăuga declarația unui informator din închisoare, mirosul unui ogar cu care nu se putea comunica și un martor mincinos. Aceste probe nu puteau convinge că autorul este tânărul inocent și că, în timp ce el era anchetat și judecat, adevăratul autor al faptei era în libertate. În ce privește martorul din închisoare, acesta a revenit înainte de execuție recunoscând că mințise la proces.

Ancheta a fost lipsită de profesionalism, iar procesul a fost o parodie, în timp ce condamnarea nu se baza pe nicio probă solidă. Președintele Curții Supreme a statului Texas a fost solicitat să amâne câteva minute închiderea registraturii pentru că apărarea avea pe adevăratul autor, dar președintele a refuzat această solicitare. Guvernatorul statului Texas a primit o copie a filmului care conținea mărturisirea adevăratului autor, dar nu a cordat atenție filmului deși putea să împiedice execuția.

În încheiere, avocatul inocentului omorât a declarat că „ne-am temut multă vreme că va apărea și ziua când se va întâmpla așa ceva, când ne vom trezi cu îngrozitoarea realitate că am executat un nevinovat și că acest lucru se poate dovedi cu probe clare și convingătoare. S-a mai întâmplat să fie executați oameni inocenți, dar în cazul lor dovezile nu au fost atât de clare. Aceasta nu a fost o eroare inevitabilă. A fost o nesocotire a drepturilor lui Donte Drumm.

prof. univ. dr. Ion Turcu
magistrat-pensionar

* Episodul anterior este disponibil aici

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti