Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Franța pregătește specializarea prin lege a mediatorilor de conflicte dintre consumatori și furnizori


24 august 2015 | Ilie DORIN
Secţiuni: Banking, Drept comercial, Mediere, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Potrivit unei stiri din mediul online, statul francez pregateste o Ordonanta pentru transpunerea Directivei 2013/11/UE privind solutionarea extrajudiciara a conflictelor dintre consumatori si furnizori.

Proiectul se bazeaza pe trei piloni si anume:
1. Generalizarea mecanismelor de mediere in litigiile dintre consumatori si furnizori;
2. Identificarea criteriilor de calitate si independenta pentru mediatorii care vor media astfel de litigii, precum si determinarea procedurilor de mediere specifice;
3. Controlul si evaluarea acestor mediatori.

In Romania, Directiva inca nu a fost transpusa in legislatie, fiind depuse la legislativ si executiv proiecte ale Consiliului de Mediere si ANPC, amendate de BNR si ASF.

Observam ca in Franta legiuitorul doreste specializarea mediatorilor pentru solutionarea amiabila a acestor litigii, pe cand, in Romania, din proiectele depuse (exclusiv cel al Consiliului de Mediere) reiese ca ANPC mai cu seama doreste crearea unei noi institutii cu atributii de solutionare amiabila a acestor litigii.

La fel si in litigiile bancare, unde, de curand, BNR spunea ca ar trebui infiintat un negociator bancar care sa medieze litigiile dintre banci si clienti, in loc de specializarea si instruirea mediatorilor autorizati deja existenti, avand o structura si o organizare nationala, se pare ca in Romania se doreste inventarea unei alte institutii, neavenita din punctul meu de vedere.

Specializarea mediatorilor in medierea de conflicte/litigii de consum si in medierea de conflicte/litigii bancare ar fi cea mai eficienta solutie la problema in discutie. Fara bani, fara institutii noi, fara legi si metodologii noi, mediatorii autorizati conform Legii Medierii nr. 192/2006 pot si in acest moment sa medieze astfel de conflicte.

Ar mai ramane doar ca BNR si ANPC, dar si alte institutii sa incurajeze activ si sustinut folosirea acestor institutii si sa nu le arunce la cosul de gunoi, increderea oferita fiind suficienta pentru ca medierea in aceste domenii sa prinda contur in timp.

Investirea mediatorilor cu incredere este singurul pas necesar in efectivitatea acestei metode de solutionare extrajudiciara si amiabila a conflictelelor de consum si bancare.

Nu pricep nicidecum de ce se vrea crearea de institutii/autoritati noi, cand se poate mult mai rapid, mai usor si cu costuri mai reduse sa se specializeze si sa se profesionalizeze institutia deja existenta in domeniu, si anume medierea, asa cum este legiferata ea in Romania.

Daca in Franta se poate, trebuie sa se poata si la noi.

Dorin Ilie
Mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro