Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Belgia. Agenția pentru protecția datelor cu caracter personal cheamă Facebook în instanță


25 august 2015 | Diana STOICA
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Belgiană pentru Protecția Confidențialității (CBPL) a dat în judecată Facebook, susținând că „modul în care platforma monitorizează comportamentul din mediul online al utilizatorilor și al non-utilizatorilor încalcă legislația Belgiei, cât și pe cea a UE”, informează euobserver.com.

Este prima dată când un ”câine de pază național” din Europa cheamă în instanță Facebook pentru nerespectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Baza pentru acest caz este studiul comisionat de către CBPL, publicat în martie, care relevă că Facebook monitorizează în mod automat comportamentul utilizatorilor, atât în cadrul platformei de socializare, cât și pe alte site-uri, fără să aibă permisiunea acestora, și continuă să o facă până când utilizatorul identifică și dezactivează opțiunea.

Conform Grupului de Lucru pentru Protecția Datelor în UE, dezactivarea ulterioară nu este un mecanism care permite obținerea consimțământului din partea unui utilizator cu noțiuni medii de folosire Facebook. Aceasta înseamnă că Facebook nu îndeplinește cerințele necesare consimțământului juridic valid.

Se menționează că Facebook monitorizează chiar și comportamentul non-membrilor, comportament care de asemenea încalcă prevederea de E-confidențialitate a UE.

Luna trecută, Comisia Belgiană pentru Confidențialitate și-a prezentat concluziile și recomandările la biroul european Facebook din Irlanda.

Răspunsul lor a fost că ”nu acceptă legea belgiană sau autoritatea comisiei și că totul este o neînțelegere”, a declarat Willem Debeuckelaere, președintele comisiei.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a scris un mail către EU Observer, menționând că ”acuzațiile sunt nefondate. Am fost surprins și dezamăgit să aflu cum Comisia, care fusese de acord să ne întâlnim pe 19 august să discutăm, a depus cererea de chemare în instanță, cu o zi înainte de întâlnire…”.

Diana Stoica

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro