Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Belgia. Agenția pentru protecția datelor cu caracter personal cheamă Facebook în instanță
25.08.2015 | Diana STOICA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Comisia Belgiană pentru Protecția Confidențialității (CBPL) a dat în judecată Facebook, susținând că „modul în care platforma monitorizează comportamentul din mediul online al utilizatorilor și al non-utilizatorilor încalcă legislația Belgiei, cât și pe cea a UE”, informează euobserver.com.

Este prima dată când un ”câine de pază național” din Europa cheamă în instanță Facebook pentru nerespectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Baza pentru acest caz este studiul comisionat de către CBPL, publicat în martie, care relevă că Facebook monitorizează în mod automat comportamentul utilizatorilor, atât în cadrul platformei de socializare, cât și pe alte site-uri, fără să aibă permisiunea acestora, și continuă să o facă până când utilizatorul identifică și dezactivează opțiunea.

Conform Grupului de Lucru pentru Protecția Datelor în UE, dezactivarea ulterioară nu este un mecanism care permite obținerea consimțământului din partea unui utilizator cu noțiuni medii de folosire Facebook. Aceasta înseamnă că Facebook nu îndeplinește cerințele necesare consimțământului juridic valid.

Se menționează că Facebook monitorizează chiar și comportamentul non-membrilor, comportament care de asemenea încalcă prevederea de E-confidențialitate a UE.

Luna trecută, Comisia Belgiană pentru Confidențialitate și-a prezentat concluziile și recomandările la biroul european Facebook din Irlanda.

Răspunsul lor a fost că ”nu acceptă legea belgiană sau autoritatea comisiei și că totul este o neînțelegere”, a declarat Willem Debeuckelaere, președintele comisiei.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a scris un mail către EU Observer, menționând că ”acuzațiile sunt nefondate. Am fost surprins și dezamăgit să aflu cum Comisia, care fusese de acord să ne întâlnim pe 19 august să discutăm, a depus cererea de chemare în instanță, cu o zi înainte de întâlnire…”.

Diana Stoica

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate