Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Drept penal

Raportul anual ONU World Drugs. Călătoria transfrontalieră a narcoticelor

28 august 2015 | Diana STOICA

Bloomberg Business a dat publicității Raportul Anual ”World Drugs”, redactat de Biroul ONU pentru Droguri și Crime (UNODC).

În anul 2013, 246 de milioane de oameni din întreaga lume, adică una din 20 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au fost identificați drept dependenți și consumatori de droguri ilegale. Reuniți, reprezintă populația din cea de-a 27-a țară din lume, cam de mărimea Malaeziei. Cum ajung drogurile la ei?

Raportul publicat de către Biroul ONU pentru Droguri și Crime menționează că traficanții și-au dezvoltat metodele de livrare a narcoticelor și că fiecare drog are o rută proprie.

Opiacee: producătorii majori de opiacee (sau narcotice derivate din planta de mac, cum ar fi opiu, morfina și heroina) includ Afganistan, Myanmar, Laos, Mexic, și Columbia.

Opiaceele afgane sunt, în general, aduse în Europa prin ”ruta balcanică” (pe apele vecine Iranului și pe uscat prin Turcia, care reprezintă un punct major de tranzit). Mai există și drumul care trece prin Asia Centrală în Rusia, la Sud prin Pakistan, și mai departe spre Sudul și Estul Asiei.

”Noi capturi făcute în Armenia și Georgia, țările care până acum nu erau incluse în ruta balcanică, indică faptul că rețelele de trafic experimentează noi traiectorii”, informează UNODC.

Principalele rute globale ale traficului de opiacee

Principalele rute ale traficului de opiacee

Cocaina: principalii furnizori de cocaină, la nivel mondial, sunt Bolivia, Peru și Columbia. De obicei, cocaina plutește spre Nord, către SUA și Canada, după care traversează Atlanticul către Europa, prin Caraibe sau Africa. Traficanții de cocaină transportă cantități din în ce în ce mai mari pe calea mării, acestea reprezentând aproximativ 60% din totalul cantităților confiscate în 2013, potrivit raportului.

harta 2

Principalele rute de trafic de cocaină

Drogurile sintetice: inclusiv extasy, amfetamină, și metamfetamină, sunt produse local. Deși inițial sunt traficate regional, capturile înmulțite din ultimii cinci ani indică dezvoltarea de noi rute pentru conectarea piețelor regionale.

Raportul ONU: ”Noi canale de aprovizionare conectează piețele majore internaționale din America de Nord și Asia de Est și de Sud-Est. Africa de Vest, în special, pare să fi devenit o sursă stabilă de metamfetamină traficată în Asia de Est și de Sud-Est prin Africa de Sud sau Europa. Deși Turcia a părut inițial un punct de tranzit pentru metamfetamină de contrabandă din Asia de Vest și Europa Centrală, recent au existat rapoarte de trafic de metamfetamină din Europa Centrală și de Vest către America de Nord, America de Sud și Asia de Sud și de Est.”

harta 3

Principalele rute de trafic de metamfetamină

Diana Stoica

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică