Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Recurs în casaţie. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 NCPP. Recidivă. Concurs de infracţiuni


25 august 2015 | Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență ÎCCJ curentă

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că aplicarea greşită a dispoziţiilor art. 43 din noul Cod penal privitoare la pedeapsa în caz de recidivă, prin cumulul aritmetic al pedepsei stabilite pentru noua infracţiune cu un rest din pedeapsa anterioară conform regulii aplicabile în materia recidivei postcondamnatorii, în ipoteza în care în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 43 alin. (5) din noul Cod penal referitoare la recidiva postexecutorie, pedeapsa anterioară fiind considerată ca executată, se încadrează în cazul de recurs în casaţie prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 din noul Cod de procedură penală referitor la aplicarea pedepsei în alte limite decât cele prevăzute de lege.
În situația în care sunt incidente atât dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, cât şi dispoziţiile privitoare la recidiva postcondamnatorie, conform ordinii stabilite în art. 43 alin. (2) din noul Cod penal, instanţa aplică mai întâi regulile referitoare la concursului de infracţiuni şi apoi regula referitoare la recidiva postcondamnatorie, cumulând aritmetic pedeapsa rezultantă aplicată pentru concursul de infracţiuni cu pedeapsa anterioară neexecutată sau cu restul neexecutat din aceasta. (Decizia nr. 124/RC din 8 aprilie 2015 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de furt)

Avocat Paula Vârban

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică