Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Afirmațiile unui deputat privind dosarul în care este cercetat de DNA aduc atingere independenţei sistemului judiciar


25.08.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 24 august 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile lui Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României.

Plenul a constatat că afirmaţiile lui Sebastian Ghiță, deputat în Parlamentul României, susţinute în cadrul unei emisiuni televizate din data de 24 iunie 2015, preluate de majoritatea instituțiilor mass media, referitoare la activităţile desfăşurate de magistraţii investiţi cu soluţionarea unor cauze penale, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Deputatul a susținut că dosarul în care este cercetat de către DNA este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, de asemenea a acuzat şi lipsa de independenţă a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori şi lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informaţii în vederea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege.

Plenul a apreciat că declaraţiile lui Sebastian Ghiță, membru al Camerei Deputaţilor, au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro