Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Atacurile la adresa judecătorului sindic din dosarul Realitatea Media aduc atingere independenţei sistemului judiciar


25.08.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 24 august 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar.

Plenul a constatat că afirmațiile cuprinse în materialele de presă din perioada 9-10 martie 2015, publicate pe mai multe site-uri de știri, precum și comunicatul de presă emis de un post de televiziune la data de 18 martie 2015, preluate de mai multe instituţii mass media, referitoare la activităţile desfăşurate de Mariana Moncea, judecător în cadrul Tribunalului București, în cadrul dosarului având ca obiect procedura insolvenței debitoarei SC Realitatea Media SA, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării din data de 21 mai 2015 a jud. Marius Badea Tudose, președintele CSM.

Inspecția Judiciară a constatat că articolele de presă ce au făcut obiectul analizei au fost publicate pe fondul iminenței termenului de judecată din data de 8 aprilie 2015 și sunt lipsite de orice fundament și de natură a leza grav nu doar imaginea și a afecta reputația judecătorului sindic, ci de a exercita o veritabilă presiune asupra acestuia, în scopul influențării modului de soluționare a cererilor formulate în cauză, dar și de a afecta imaginea sistemului judiciar în ansamblul său.

Materialele sunt de natură a induce în conștiința opiniei publice ideea că funcția de judecător se exercită în mod abuziv, modul de prezentare a faptelor fiind de natură a crea o imagine și o percepție publică negativă asupra întregului sistem judiciar prin afectarea autorității și demnității specifice funcției de judecător.

Plenul a apreciat că afirmațiile cuprinse în materialele de presă analizate, făcute în scopul exercitării unei veritabile presiuni mediatice asupra judecătorului cauzei și afectării autorității și demnității specifice funcției de judecător, reliefează o depășire de către jurnaliști a limitelor criticii admisibile și a dozei de exagerare și provocare specifice activității jurnalistice, iar prin conținutul lor aduc atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti