Atacurile la adresa judecătorului sindic din dosarul Realitatea Media aduc atingere independenţei sistemului judiciar
25.08.2015 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 24 august 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar.
Plenul a constatat că afirmațiile cuprinse în materialele de presă din perioada 9-10 martie 2015, publicate pe mai multe site-uri de știri, precum și comunicatul de presă emis de un post de televiziune la data de 18 martie 2015, preluate de mai multe instituţii mass media, referitoare la activităţile desfăşurate de Mariana Moncea, judecător în cadrul Tribunalului București, în cadrul dosarului având ca obiect procedura insolvenței debitoarei SC Realitatea Media SA, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării din data de 21 mai 2015 a jud. Marius Badea Tudose, președintele CSM.
Inspecția Judiciară a constatat că articolele de presă ce au făcut obiectul analizei au fost publicate pe fondul iminenței termenului de judecată din data de 8 aprilie 2015 și sunt lipsite de orice fundament și de natură a leza grav nu doar imaginea și a afecta reputația judecătorului sindic, ci de a exercita o veritabilă presiune asupra acestuia, în scopul influențării modului de soluționare a cererilor formulate în cauză, dar și de a afecta imaginea sistemului judiciar în ansamblul său.
Materialele sunt de natură a induce în conștiința opiniei publice ideea că funcția de judecător se exercită în mod abuziv, modul de prezentare a faptelor fiind de natură a crea o imagine și o percepție publică negativă asupra întregului sistem judiciar prin afectarea autorității și demnității specifice funcției de judecător.
Plenul a apreciat că afirmațiile cuprinse în materialele de presă analizate, făcute în scopul exercitării unei veritabile presiuni mediatice asupra judecătorului cauzei și afectării autorității și demnității specifice funcției de judecător, reliefează o depășire de către jurnaliști a limitelor criticii admisibile și a dozei de exagerare și provocare specifice activității jurnalistice, iar prin conținutul lor aduc atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.