Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Aplicarea pactului comisoriu de gradul II


26 august 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin inserarea în contract a clauzei potrivit căreia „neplata concesiunii în termen de 120 de zile calendaristice de la scadenţă poate da dreptul concedentului de a rezilia unilateral prezentul contract”, părţile au stabilit un pact comisoriu de gradul II. În aceste condiții, Înalta Curte a precizat că inserarea unui pact comisoriu de gradul II într-un contract sinalagmatic presupune condiţia sesizării instanţei cu o acţiune în constatare pozitivă în măsura în care pârâta refuză să consimtă la notificarea de reziliere, într-o astfel de acţiune instanţa verificând numai aspecte legate de declaraţia unilaterală de reziliere a părţii îndreptăţite. (Decizia civilă nr. 3159 din 21 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea rezilierii contractului de concesiune)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii