« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Noi reglementari privind administrarea speciala a fondurilor de pensii administrate privat si a fondurilor de pensii facultative
07.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 219 din 6 aprilie 2009 au fost publicate Hotararea presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 8/2009 pentru aprobarea Normei nr. 7/2009 privind administrarea speciala a fondurilor de pensii administrate privat si Hotararea presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 9/2009 pentru aprobarea Normei nr. 8/2009 privind administrarea speciala a fondurilor de pensii facultative.

Noile norme reglementeaza administrarea speciala a fondurilor de pensii administrate privat, situatia fondului de pensii in cadrul retragerii autorizatiei de administrare a administratorului, respectiv a autorizatiei fondului de pensii administrat privat/ fondului de pensii facultative, procedura si criteriile de selectare a administratorului special, precum si atributiile administratorului special.

Astfel, se arata ca in vederea selectarii administratorului special, Comisia analizeaza ofertele primite, cu aplicarea urmatoarelor criterii, ponderate dupa cum urmeaza:

– rata de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat – 40%;
– politica investitionala – 10%;
– nivelul cheltuielilor de administrare incasate din contributii si nivelul cheltuielilor de administrare incasate din activul fondului – 40%;
– nivelul capitalurilor proprii – 10%;

Calcularea criteriilor mentionate se va realiza in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se mai arata ca in  perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de retragere a autorizatiei de administrare a administratorului/ a fondului si data desemnarii administratorului special, respectiv data ramanerii definitive a deciziei de retragere a autorizatiei de administrare activitatea administratorului nu inceteaza, dar va fi asistata si supervizata de catre reprezentanti ai Comisiei special desemnati in acest scop prin decizie.

De asemenea, de la data comunicarii deciziei de retragere a autorizatiei de administrare a administratorului, respectiv a autorizatiei fondului de pensii administrat privat, si pana la data desemnarii administratorului special, respectiv data ramanerii definitive a deciziei de retragere a autorizatiei de administrare, sunt interzise incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii, precum si repartizarea de catre CNPAS, in cadrul procedurii de repartizare aleatorie, de noi participanti la acest fond, in cazul fondurilor de pensii administrate privat.

Totodata, se prevede ca, incepand cu data selectarii/desemnarii administratorului special si referitor la activitatea de administrare a fondului de pensii administrat privat/ fondului de pensii facultative, se suspenda urmatoarele:

– atributiile actionarilor semnificativi si ale conducatorilor administratorului;
– activitatea, atributiile si competentele consiliului de administratie/ consiliului de supraveghere al administratorului;
– exercitarea dreptului de vot al actionarilor in privinta numirii si/sau a revocarii membrilor consiliului de administratie/ consiliului de supraveghere al administratorului;
– dreptul actionarilor la dividende.

In ziua lucratoare urmatoare desemnarii administratorului special, Comisia si administratorul special informeaza participantii despre necesitatea aderarii, in termen de 90 de zile calendaristice, la alt fond de pensii administrat private/ fond de pensii facultative.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD