Varia
JURIDICE
3 comentarii

UNJR acuză: CSM evită să clarifice problema relației justiției cu serviciile secrete
26.08.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii marti, 25 august 2015, un comunicat, semnat de jud. Dana Garbovan – Presedinte, cu privire la decizia Plenului CSM de respingere a plangerii prealabile formulate de asociatiile profesionale impotriva hotararii prin care CSM a decis ca aprecierea instantelor ca fiind “camp tactic” nu aduce atingere independentei justitiei.

Comunicatul integral:

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata dezamagita de faptul ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins pe 24 august 2015 plangerea prealabila formulata de catre asociatiile profesionale impotriva hotararii prin care CSM a decis ca aprecierea instantelor ca fiind “camp tactic”, in care serviciile secrete desfasoare actiuni specifice, nu aduce atingere independentei justitiei.

Cererea formulata de asociatiile profesionale ale magistratilor, prin care s-a solicitat apararea independentei justitiei fata de afirmatiile din interviul generalului SRI Dumitru Dumbrava, a fost respinsa de CSM printr-o hotarare motivata intr-o maniera inacceptabila, ce a evitat cu obstinatie fondul problemei.

UNJR considera inacceptabil ca o hotarare a CSM prin care se analizeaza o posibila afectare a independentei justitiei prin actiuni ale Serviciului Roman de Informatii sa aiba la baza notele secrete emise de Serviciul Roman de Informatii. Aceste note secrete au fost transmise ca raspuns la intrebari legitime puse de Inspectia Judiciara cu scopul de a lamuri in primul rand cetatenii despre modul in care SRI actioneaza in “campul tactic” al justitiei si despre implicatiile si continutul concret al actiunilor acestora dupa sesizarea instantei de judecata, fata de afirmatiile aparute intr-un interviu public.

Consiliul Superior al Magistraturii apara dreptul cetatenilor la o justitiei independenta, nu privilegii de casta, iar acest drept ar fi trebuit sa impiedice Consiliul sa isi fundamenteze hotararea pe acte la care publicul nu are acces.

Mai mult, modul in care aceasta hotarare a fost motivata este o sfidare la adresa magistratilor reprezentati de asociatiile profesionale, argumentele acestora nefiind analizate nici macar intr-un singur rand din hotarare. Legea ce reglementeaza activitatea Consiliului Superior al Magistaturii prevede, in chiar primul articol, ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. O prevedere legala de care acestia par a fi uitat cu desavarsire. Aceasta responsabilitate impune din partea membrilor CSM o mai mare atentie acordata problemelor ridicate de magistrati si dezbaterea lor in mod real, cu inlaturarea argumentata a sustinerilor acestora, atunci cand este cazul.

In ceea ce priveste argumentele unuia dintre membrii CSM, potrivit carora conceptele din interviu ar fi fost lamurite prin hotararea atacata, aceasta afirmatie este contrazisa chiar de cuprinsul acesteia.

Pe de alta parte, un mod de a actiona la nivel de sistem, a carui limite nu sunt stabilite in mod concret, are implicatii mult mai grave decat o presiune la nivel individual, ce poate constitui o exceptie si poate fi remediata punctual.

Prin clisee si formulari ambigue se mentine un climat de neincredere si se transmite ideea ca supravegherea magistratilor de catre servicii secrete este o actiune legitima, pentru o asigura corectitudinea actului de justitie. Or, actiuni de acest tip nu sunt altceva deca incalcari grosolane ale fundamentului statului de drept, ce ascund pericole devastatoare pe termen lung.

Prin modul in care CSM a gestionat aceasta problema se permite mai departe specularea in spatiul public a ideii unei cooperari nefiresti intre justitie si servicii secrete, ce excede prevederilor legale. Acest suspiciuni, ce vor rostogoli sub pasiva atitudine a CSM, vor avea in final un efect de bumerang in ceea ce priveste increderea publicului in justitie, cu efecte grave, inclusiv in eficienta luptei anticoruptie.

UNJR va analiza in mod serios, dupa motivarea hotararii CSM, varianta atacarii acestei hotarari in contencios administrativ, continuand in paralel toate demersurile pentru clarificarea acestei probleme de o importanta fundamentala pentru independenta justitiei.

judecator Dana Girbovan
presedinte UNJR”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti