Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de creditor în materia protecției consumatorului de credit


27 august 2015 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: Banking, CJUE, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorul ultim în grad finlandez se întreabă cu privire la noțiunea de creditor în materia protecției consumatorului de credit. (C-311/15 TrustBuddy)

Situația de fapt:
1. domeniul UE de protecție a consumatorului
2. domeniul ratione personae al normei incidente de drept UE
3. posibilitatea ca în noțiunea de creditor să poată fi inclusă și o întreprindere care se adresează consumatorilor pe internet pentru a le propune vânzarea de credite între persoane fizice („peer-to-peer”) și care, deși fondurile de finanțare provin de la persoane fizice anonime și rămân separate de patrimoniul întreprinderii, exercită, în raport cu consumatorii, un drept de decizie asupra condițiilor creditului, asupra acordării și recuperării acestuia, drept care revine de regulă creditorului.

Dispoziții incidente: articolul 3 litera (b) din Directiva 2008/48/CE (cu rectificare aici, aici și aici – trei rectificări):
Articolul 3 (extras)
Definiții
În sensul prezentei directive se aplică următoarele definiții:
(b) „creditor” înseamnă o persoană fizică sau juridică care acordă sau promite să acorde credite în exercițiul activității sale comerciale sau profesionale.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro