Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Contractele de asigurare vor putea fi încheiate și pe internet


27.08.2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Asigurări, Cyberlaw, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 641 din data de 24 august 2015 a fost publicată Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 15/2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare.

Noile reglementări obligă asigurătorii să implementeze, începând cu anul 2016, aplicații on-line care să permită încheierea contractelor de asigurare on-line.

Norma stabileşte condiţiile prin care se reglementează activitatea de comercializare prin mijloace electronice a contractelor de asigurare.

Miijloacele electronice de comercializare a contractelor de asigurare pot fi aplicaţii on-line, aplicaţii instalate pe terminale mobile, dezvoltate intern de către asigurători pe care se pot realiza direct prezentarea produselor proprii ale asigurătorului sau comparaţii de oferte de la mai mulţi asigurători şi unde se pot plasa cereri de ofertă ori se pot efectua comenzi ale contractelor de asigurare sau din care se pot emite poliţe de asigurare în sistem de servicii electronice.

Pot dezvolta şi implementa mijloace electronice de comercializare a contractelor de asigurare următoarele entităţi:
– societăţi de asigurare autorizate de A.S.F., direct şi/sau prin intermediul agenţilor de asigurare;
– brokeri de asigurare autorizaţi de A.S.F.;
– societăţi de asigurare autorizate în statele membre ale Uniunii Europene care îşi desfăşoară activitatea în România în temeiul dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii;
– agenţi de asigurare subordonaţi;
– intermediari în asigurări autorizaţi în state membre ale Uniunii Europene care îşi desfăşoară activitatea în România în temeiul dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii.

Potrivit actului normativ, platforma on-line trebue să fie prevăzută cu un sistem de administrare şi autentificare al utilizatorilor, utilizând tehnici de autentificare securizată, iar clientul care lansează ordinul de emitere a poliţei se va autentifica printr-un cont de acces. Emiterea poliţei în mediul on-line se poate realiza doar după confirmarea acceptării acesteia exprimată prin plata primei de asigurare.

Înainte de încheierea unui contract de asigurare, potenţialul consumator bifează o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că are cel puţin 18 ani împliniţi, precum și faptul că datele şi informaţiile furnizate sunt reale la momentul completării cererii.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti