Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Discursul ministrului justiției cu ocazia ceremoniei de absolvire a cursurilor SNPAP Tg. Ocna – Promoția 2015
28.08.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justiției a dat publicității joi, 27 august 2015, discursul ministrului justiției, Robert Cazanciuc, cu ocazia ceremoniei de absolvire a cursurilor Școlii Naţionale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna – Promoția 2015.

Discursul integral:

„În primul rând, vă felicit pentru absolvire!

Cu siguranţă, eforturile pe care le-ați făcut pe parcursul studiilor nu au fost puține, viața într-o școală militară este, în mod cert, mai riguroasă decât într-o şcoală obişnuită.

Fără să vreau să umbresc cu ceva bucuria acestei reușite, trebuie să vă spun că adevărata provocare abia acum va începe.

Deși pot părea cuvinte mari, responsabilitatea care apasă pe umerii voștri e cât se poate de reală. Ca viitori lucrători în sectorul operativ al sistemului penitenciar vă veți confrunta direct cu cele mai importante probleme pe care le avem în acest moment în sistem: supra-aglomerare, condiții de detenție și muncă ce trebuie îmbunătăţite, şanse limitate de reintegrare a persoanelor condamnate. Toate aceste probleme nu sunt nici noi, nici nu se vor rezolva peste noapte. Foarte mulți ani sistemul nu a fost finanțat corespunzător, iar acest lucru nu putea să nu degradeze și mai mult o bază care era compromisă fizic și moral încă din anii 1990.

Sistemul penitenciar al epocii comuniste era, ca și alte structuri ale statului, un sistem represiv, un sistem în care cei condamnați erau pur și simplu izolați de societate, fără preocupări pentru drepturile fundamentale sau pentru viitorul lor.

Din păcate, modul în care societatea noastră se raportează astăzi la o persoană condamnată nu s-a schimbat radical. Evident, avem constrângeri bugetare, avem şi alte priorități în care să investim, avem nevoie de școli și spitale, de profesori și medici bine plătiți, dar nu putem neglija sistemul penitenciar, astfel cum s-a întâmplat până în urmă cu câţiva ani. Altfel, riscăm să avem o problemă de siguranţă publică.

Societatea este un organism complex în care legătura dintre sisteme este una foarte subtilă, iar lipsa investițiilor într-un domeniu are consecințe, e adevărat, nu imediate, ci peste ani, în cu totul alte zone.

Tocmai pentru acest motiv, ca membru al Guvernului, am sprijinit creșterea bugetului acordat învățământului. Dacă nu investim în educație, dacă nu le dăm o șansă copiilor să își găsească un drum în viață care să le ofere posibilitatea găsirii unui loc de muncă și întemeierii unei familii, vom constata, peste ani, că mulți dintre ei au sfârșit prin a comite infracțiuni.

Tentațiile societății moderne sunt mari, tentația de a câștiga bani mulți, fără muncă, este imensă, iar în lipsa unor valori morale, a unei pregătiri școlare, este foarte greu să poți alege drumul corect.

Pe de altă parte, dacă noi ca societate nu vom înțelege că trebuie să investim și în sistemul penitenciar pentru a da o șansă de reeducare celor care au greșit și au fost condamnați, vom menține și accentua un alt cerc vicios. Nu trebuie să ne gândim doar la cel aflat temporar în spatele gratiilor, trebuie să vedem și familia lui, pentru că ce exemplu poate să fie un om cu 3-4 infracțiuni comise de-a lungul anilor care își petrece cea mai mare parte a vieții în spatele gratiilor? Ce șanse vor avea copiii lor?

Preocuparea noastră este deopotrivă de a asigura condiţii de muncă angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Am încercat să rezolvăm, în doi ani, probleme care îşi aşteptau rezolvarea de aproape zece ani. Am alocat anul acesta un buget mult mai mare pentru investiţii şi am cerut conducerii ANP să fie folosite şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi echipare ale întregului personal.

Am demarat, de puţin timp, procedurile pentru construirea a două noi penitenciare, ceea ce va contribui atât la reducerea numărului de condamnări pronunţate la adresa României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru lipsa condiţiilor din penitenciare, dar cu siguranţă, va contribui şi la oferirea unor condiţii de muncă la standarde internaţionale.

Sunt convins că unii dintre cei prezenţi astăzi aici vor avea şansa de a lucra în aceste noi unităţi.

Evident, România nu va putea rezolva singură problema aducerii infrastructurii penitenciare la nivelul cerut unui stat membru al Uniunii Europene.

Din România a pornit, astfel, o iniţiativă la care s-au alăturat 11 state membre pentru a solicita Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru infrastructura penitenciară, ca o condiţie esenţială de reducere a riscului săvârşirii unor noi infracţiuni şi de reintegrare socială a persoanelor condamnate.

Este o dovadă a faptului că problema nu este specifică României, dar şi a faptului că România are capacitatea de a aduna în jurul său parteneri europeni pentru proiecte comune. Foarte puţine state membre au reuşit, de-a lungul existenţei Uniunii, să reunească 12 miniştri în jurul unei iniţiative. Sunt convins că începând din 2017 acest proiect va deveni o realitate care va contribui şi la schimbarea poziţionării societăţii româneşti faţă de locul şi rolul sistemului penitenciar.

Cu toate aceste probleme și cu multe altele vă veți confrunta, dar nu trebuie să uitați nicio clipă că trebuie să contribuiţi la reintegrarea socială a persoanelor condamnate!

Indiferent de condiții, trebuie să-i dăm fiecărui om şansa de a se îndrepta, iar datoria voastră este sa faceți tot ceea ce vă stă în putință pentru a-i ajuta să se schimbe.

Sunteți tineri, aveți viitorul în față.

Fiţi conştienţi că un moment de slăbiciune în faţa tentaţiilor ar putea să vă pună în rând cu cei pe care de astăzi aveți datoria să îi supravegheați.

Fiți demni, integri și răsplata pe care o veți primi va fi de zeci de ori mai mare decât va imaginați: o conștiință curată!

Şi cum îmi spunea un prieten cu multă experienţă, pentru a reuşi în viaţă trebuie să munceşti, să ai încredere în tine, dar şi noroc.

Aşa că vă urez, din nou, succes şi mult noroc.”

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.