Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Sistemul judiciar

Discursul ministrului justiției cu ocazia ceremoniei de absolvire a cursurilor SNPAP Tg. Ocna – Promoția 2015

28 august 2015 | JURIDICE.ro

Ministerul Justiției a dat publicității joi, 27 august 2015, discursul ministrului justiției, Robert Cazanciuc, cu ocazia ceremoniei de absolvire a cursurilor Școlii Naţionale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna – Promoția 2015.

Discursul integral:

„În primul rând, vă felicit pentru absolvire!

Cu siguranţă, eforturile pe care le-ați făcut pe parcursul studiilor nu au fost puține, viața într-o școală militară este, în mod cert, mai riguroasă decât într-o şcoală obişnuită.

Fără să vreau să umbresc cu ceva bucuria acestei reușite, trebuie să vă spun că adevărata provocare abia acum va începe.

Deși pot părea cuvinte mari, responsabilitatea care apasă pe umerii voștri e cât se poate de reală. Ca viitori lucrători în sectorul operativ al sistemului penitenciar vă veți confrunta direct cu cele mai importante probleme pe care le avem în acest moment în sistem: supra-aglomerare, condiții de detenție și muncă ce trebuie îmbunătăţite, şanse limitate de reintegrare a persoanelor condamnate. Toate aceste probleme nu sunt nici noi, nici nu se vor rezolva peste noapte. Foarte mulți ani sistemul nu a fost finanțat corespunzător, iar acest lucru nu putea să nu degradeze și mai mult o bază care era compromisă fizic și moral încă din anii 1990.

Sistemul penitenciar al epocii comuniste era, ca și alte structuri ale statului, un sistem represiv, un sistem în care cei condamnați erau pur și simplu izolați de societate, fără preocupări pentru drepturile fundamentale sau pentru viitorul lor.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Din păcate, modul în care societatea noastră se raportează astăzi la o persoană condamnată nu s-a schimbat radical. Evident, avem constrângeri bugetare, avem şi alte priorități în care să investim, avem nevoie de școli și spitale, de profesori și medici bine plătiți, dar nu putem neglija sistemul penitenciar, astfel cum s-a întâmplat până în urmă cu câţiva ani. Altfel, riscăm să avem o problemă de siguranţă publică.

Societatea este un organism complex în care legătura dintre sisteme este una foarte subtilă, iar lipsa investițiilor într-un domeniu are consecințe, e adevărat, nu imediate, ci peste ani, în cu totul alte zone.

Tocmai pentru acest motiv, ca membru al Guvernului, am sprijinit creșterea bugetului acordat învățământului. Dacă nu investim în educație, dacă nu le dăm o șansă copiilor să își găsească un drum în viață care să le ofere posibilitatea găsirii unui loc de muncă și întemeierii unei familii, vom constata, peste ani, că mulți dintre ei au sfârșit prin a comite infracțiuni.

Tentațiile societății moderne sunt mari, tentația de a câștiga bani mulți, fără muncă, este imensă, iar în lipsa unor valori morale, a unei pregătiri școlare, este foarte greu să poți alege drumul corect.

Pe de altă parte, dacă noi ca societate nu vom înțelege că trebuie să investim și în sistemul penitenciar pentru a da o șansă de reeducare celor care au greșit și au fost condamnați, vom menține și accentua un alt cerc vicios. Nu trebuie să ne gândim doar la cel aflat temporar în spatele gratiilor, trebuie să vedem și familia lui, pentru că ce exemplu poate să fie un om cu 3-4 infracțiuni comise de-a lungul anilor care își petrece cea mai mare parte a vieții în spatele gratiilor? Ce șanse vor avea copiii lor?

Preocuparea noastră este deopotrivă de a asigura condiţii de muncă angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Am încercat să rezolvăm, în doi ani, probleme care îşi aşteptau rezolvarea de aproape zece ani. Am alocat anul acesta un buget mult mai mare pentru investiţii şi am cerut conducerii ANP să fie folosite şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi echipare ale întregului personal.

Am demarat, de puţin timp, procedurile pentru construirea a două noi penitenciare, ceea ce va contribui atât la reducerea numărului de condamnări pronunţate la adresa României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru lipsa condiţiilor din penitenciare, dar cu siguranţă, va contribui şi la oferirea unor condiţii de muncă la standarde internaţionale.

Sunt convins că unii dintre cei prezenţi astăzi aici vor avea şansa de a lucra în aceste noi unităţi.

Evident, România nu va putea rezolva singură problema aducerii infrastructurii penitenciare la nivelul cerut unui stat membru al Uniunii Europene.

Din România a pornit, astfel, o iniţiativă la care s-au alăturat 11 state membre pentru a solicita Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru infrastructura penitenciară, ca o condiţie esenţială de reducere a riscului săvârşirii unor noi infracţiuni şi de reintegrare socială a persoanelor condamnate.

Este o dovadă a faptului că problema nu este specifică României, dar şi a faptului că România are capacitatea de a aduna în jurul său parteneri europeni pentru proiecte comune. Foarte puţine state membre au reuşit, de-a lungul existenţei Uniunii, să reunească 12 miniştri în jurul unei iniţiative. Sunt convins că începând din 2017 acest proiect va deveni o realitate care va contribui şi la schimbarea poziţionării societăţii româneşti faţă de locul şi rolul sistemului penitenciar.

Cu toate aceste probleme și cu multe altele vă veți confrunta, dar nu trebuie să uitați nicio clipă că trebuie să contribuiţi la reintegrarea socială a persoanelor condamnate!

Indiferent de condiții, trebuie să-i dăm fiecărui om şansa de a se îndrepta, iar datoria voastră este sa faceți tot ceea ce vă stă în putință pentru a-i ajuta să se schimbe.

Sunteți tineri, aveți viitorul în față.

Fiţi conştienţi că un moment de slăbiciune în faţa tentaţiilor ar putea să vă pună în rând cu cei pe care de astăzi aveți datoria să îi supravegheați.

Fiți demni, integri și răsplata pe care o veți primi va fi de zeci de ori mai mare decât va imaginați: o conștiință curată!

Şi cum îmi spunea un prieten cu multă experienţă, pentru a reuşi în viaţă trebuie să munceşti, să ai încredere în tine, dar şi noroc.

Aşa că vă urez, din nou, succes şi mult noroc.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice