Varia
JURIDICE

Discursul Președintelui Klaus Iohannis la conferința pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării, organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale
28.08.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Administrația Prezidențială a dat publicității joi, 27 august 2015, alocuțiunea Președintelui Klaus Iohannis, rostită în cadrul conferinței organizate de Academia de Științe ale Securității Naționale pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Discursul integral:

„Domnule viceprim-ministru,
Domnilor miniştri,
Domnule Președinte al Academiei Române,
Domnule Președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale,
Stimați membri ai Corpului Diplomatic,
Doamnelor şi domnilor,

Vă mulțumesc pentru invitație! Îmi face plăcere să fiu alături de dumneavoastră. Sunteți cea mai tânără instituție de consacrare academică şi de cercetare ştiinţifică din domeniul ştiinţelor securităţii naţionale.

Într-o lume fără graniţe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul și contribuția dumneavoastră devin esențiale.
România are nevoie de instituții care să producă gândire strategică. Prin existența sa, Academia nu doar suplinește acest rol, ci face din țara noastră un actor în dezbaterea globală despre securitate.

Am spus mereu că România nu dorește să fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor. Vin în fața dumneavoastră și vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci și de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI.

Știu că vă propuneți parteneriate cu think tank-uri și instituții similare din alte părți ale lumii. De aceea sunt convins că prin intermediul dumneavoastră cuvântul nostru, al României, se poate face auzit în lume.

Doamnelor și domnilor,

România a intrat într-o nouă etapă. Sunt lucruri care în aparenta agitație politică de zi cu zi pot fi ușor trecute cu vedere, dar care de fapt contează pe termen lung.
Societatea românească începe să redescopere dialogul și echilibrul în locul conflictului. Spațiul politic începe să regăsească exercițiul dezbaterii, capacitatea de consens și voința de a lăsa de-o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel național.

Așa a fost posibil ca astăzi să avem Strategia Națională de Apărare, după consultări cu toate instituțiile, cu partidele, cu mediul academic și societatea civilă și ea să fie aprobată de către Parlament. Este ceea ce am promis oamenilor. România nu mai are nevoie de spectacol steril și de zgomot de fond, ci de maturitate în decizii și de acord pe obiective mari și proiecte comune. Acesta este doar începutul.

Doamnelor și domnilor,

România a intrat într-o nouă etapă și în ceea ce privește politica sa de securitate, o etapă care întărește, consacră și extinde angajamente deja asumate, dar în același timp adaugă noi direcții de preocupare și acțiune. Odată cu aprobarea de către Parlament a Strategiei Naționale de Apărare a Țării, România și-a definit direcția și viitorul nu doar în raport cu partenerii externi, ci și cu propriii cetățeni. Astăzi nu privim securitatea națională ca pe o chestiune abstractă și îndepărtată, ci ca pe una cu impact asupra vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.

Am afirmat că Strategia este o declarație pe care România o face public, ca națiune și ca stat. De aceea, este important ca demersurile noastre în continuare să fie expresia concretă a acestei declarații. Fără acțiune constantă și coerentă, fără promisiuni onorate, fără management riguros și fără coordonare între instituții vom rămâne mereu la bune intenții și jumătăți de măsură. Știm cu toții aceste lucruri, le-am văzut mult timp.

A venit momentul să arătăm și din acest punct de vedere că se poate altfel. Și sunt convins că o vom face, mai ales când vine vorba de un domeniu atât de important și de România.

Din acest punct de vedere, personal văd câteva priorități până la finele acestui an, toate implicând dialog și parteneriat între diferite instituții.

În primul rând, Strategia Națională de Apărare va trebui urmată și dublată de un plan de aplicare la nivelul tuturor autorităților cu atribuții în domeniu și vizate de cadrul stabilit prin conținutul acesteia. Tot în aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care să asigure o unitate de abordare și interpretare și să nu lase loc ambiguităților.

În al doilea rând, va trebui să ne gândim la unificarea, corelarea și actualizarea legislației în domeniu. Acest rol revine partidelor și Parlamentului, dar ca Președinte sunt serios preocupat ca România să aibă un cadru normativ coerent, clar și adaptat realităților în materie de securitate națională. În secolul XXI România nu își mai poate permite să opereze decât cu rigoare, iar acest lucru începe de la definirea legislației.

În fine, dar nu în ultimul rând, cred că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanțe. Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE şi intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naţionale de securitate pe care Strategia le afirmă.

România și-a asumat angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO și al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora.

Trebuie să dovedim că, pe lângă apartenenţa noastră la NATO, avem și capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă. Acordul pentru creșterea la 2% din PIB a bugetului pentru Apărare, semnat de toate partidele, a fost semnalul de responsabilitate pe care România l-a dat către partenerii săi. Respectarea lui va fi semnalul de seriozitate.

Doamnelor şi domnilor,

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, care reunește specialiști de prestigiu în domeniu, deține toate atributele pentru a avea o contribuţie semnificativă în atingerea obiectivelor Strategiei Naționale de Apărare. Cunoaşterea şi posibilitatea de anticipare sunt cheia oricărei construcții puternice.

În încheiere, dați-mi voie să vă adresez câteva gânduri personale. Există un lucru care ne apropie pe toți cei de aici, dincolo de orice. Cu toții servim statul, servim România, servim cetățenii acestei țări. Iar valorile comune și interesele națiunii române sunt cele pe care trebuie să le avem mereu ca reper. Trebuie să vă spun că noi, oamenii politici, avem încredere în parteneriatul cu dumneavoastră pentru a face România puternică în Europa și în lume.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în activitatea ştiinţifică şi profesională!”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.