Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Avocații vor putea participa la seminarele de formare profesională a magistraților în materia dreptului bancar. Dar când?. UPDATE: Hotărârea Plenului CSM
16.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

16 septembrie 2015: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în ședința de marți, 15 septembrie 2015, menţinerea formatului actual de desfăşurare a seminariilor în domeniul dreptului bancar, aprobat pentru anul 2015, fără participarea avocaţilor.

Plenul a hotărât ca pentru anul viitor să se ţină cont de recomandările Institutului Naţional al Magistraturii de îmbunătăţire a Programului de formare profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor, expuse în punctul de vedere al INM, cu posibilitatea participării şi a avocaţilor la seminariile care se vor desfăşura în cursul anului 2016 în aceeaşi materie, urmând că INM să aprecieze de la caz la caz asupra oportunităţii participării.

Plenul a stabilit că, în situaţia în care se apreciază că este oportună participarea avocaţilor, desemnarea acestora va fi atributul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, INM solicitând Uniunii transmiterea listei cu numărul participanţilor alocat acestei profesii juridice, costurile aferente participării avocaţilor nefiind în sarcina INM.

Plenul a hotărât transmiterea unui răspuns Institutului Naţional al Magistraturii privind propunerile de mai sus.

***

31 august 2015: Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a decis în ședința de miercuri, 26 august 2015, cu privire la organizarea unor seminarii în materia dreptului bancar, următoarele:
– menținerea formatului actual de desfășurare a seminariilor în domeniul dreptului bancar, aprobat pentru 2015, fără participarea avocaților;
– pentru anul viitor să se țină cont de recomandările INM de îmbunătățire a Programului de formare profesională continuă a judecătorilor și procurorilor, dar vor participa și avocați la seminariile care se vor desfășura în cursul anului 2016 în aceeași materie;
– desemnarea avocaților participanți va fi atributul UNBR, INM solicitând Uniunii transmiterea listei cu numărul de participanți alocat acestei profesii juridice; suportarea costurilor aferente participării avocaților nu va fi sarcina INM.

Pentru a decide astfel, Comisia a avut în vedere Avizul nr. (2003) 4 – paragraful 29, în care CCJE recomandă practica organizării unor cursuri comune pentru reprezentanții diferitelor profesii juridice, de exemplu avocați (și procurori în statele în care statutul acestora este separat de cel al judecătorilor), precum și Avizul nr. (2009) 12 – paragraful 10 și Avizul (2013) 16 – paragraful 22, în care CCJE a apreciat că, atunci când se consideră oportun, pregătirea profesională comună a judecătorilor, procurorilor și a avocaților pe teme de interes comun ar putea contribui la realizarea unei justiții de cea mai înaltă calitate.

Una dintre opiniile minoritare exprimate în Comisie a fost aceea că nu este oportună participarea avocaților la activitățile de formare de tip seminar, deoarece presupune grupuri mici de participanți, în care discuțiile pot ajunge la susținerea opiniilor și intereselor în alt cadru decât cel procesual, alta fiind, însă, situația în cazul conferințelor.

O altă opinie minoritară a fost exprimată în sensul că și la seminarul de formare din acest an ar trebui să participe avocați.

Comisia a decis transmiterea unui răspuns INM în sensul opiniei majoritare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti