Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Avocații vor putea participa la seminarele de formare profesională a magistraților în materia dreptului bancar. Dar când?. UPDATE: Hotărârea Plenului CSM
16.09.2015 | JURIDICE.ro

16 septembrie 2015: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în ședința de marți, 15 septembrie 2015, menţinerea formatului actual de desfăşurare a seminariilor în domeniul dreptului bancar, aprobat pentru anul 2015, fără participarea avocaţilor.

Plenul a hotărât ca pentru anul viitor să se ţină cont de recomandările Institutului Naţional al Magistraturii de îmbunătăţire a Programului de formare profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor, expuse în punctul de vedere al INM, cu posibilitatea participării şi a avocaţilor la seminariile care se vor desfăşura în cursul anului 2016 în aceeaşi materie, urmând că INM să aprecieze de la caz la caz asupra oportunităţii participării.

Plenul a stabilit că, în situaţia în care se apreciază că este oportună participarea avocaţilor, desemnarea acestora va fi atributul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, INM solicitând Uniunii transmiterea listei cu numărul participanţilor alocat acestei profesii juridice, costurile aferente participării avocaţilor nefiind în sarcina INM.

Plenul a hotărât transmiterea unui răspuns Institutului Naţional al Magistraturii privind propunerile de mai sus.

***

31 august 2015: Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a decis în ședința de miercuri, 26 august 2015, cu privire la organizarea unor seminarii în materia dreptului bancar, următoarele:
– menținerea formatului actual de desfășurare a seminariilor în domeniul dreptului bancar, aprobat pentru 2015, fără participarea avocaților;
– pentru anul viitor să se țină cont de recomandările INM de îmbunătățire a Programului de formare profesională continuă a judecătorilor și procurorilor, dar vor participa și avocați la seminariile care se vor desfășura în cursul anului 2016 în aceeași materie;
– desemnarea avocaților participanți va fi atributul UNBR, INM solicitând Uniunii transmiterea listei cu numărul de participanți alocat acestei profesii juridice; suportarea costurilor aferente participării avocaților nu va fi sarcina INM.

Pentru a decide astfel, Comisia a avut în vedere Avizul nr. (2003) 4 – paragraful 29, în care CCJE recomandă practica organizării unor cursuri comune pentru reprezentanții diferitelor profesii juridice, de exemplu avocați (și procurori în statele în care statutul acestora este separat de cel al judecătorilor), precum și Avizul nr. (2009) 12 – paragraful 10 și Avizul (2013) 16 – paragraful 22, în care CCJE a apreciat că, atunci când se consideră oportun, pregătirea profesională comună a judecătorilor, procurorilor și a avocaților pe teme de interes comun ar putea contribui la realizarea unei justiții de cea mai înaltă calitate.

Una dintre opiniile minoritare exprimate în Comisie a fost aceea că nu este oportună participarea avocaților la activitățile de formare de tip seminar, deoarece presupune grupuri mici de participanți, în care discuțiile pot ajunge la susținerea opiniilor și intereselor în alt cadru decât cel procesual, alta fiind, însă, situația în cazul conferințelor.

O altă opinie minoritară a fost exprimată în sensul că și la seminarul de formare din acest an ar trebui să participe avocați.

Comisia a decis transmiterea unui răspuns INM în sensul opiniei majoritare.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avocații vor putea participa la seminarele de formare profesională a magistraților în materia dreptului bancar. Dar când?. UPDATE: Hotărârea Plenului CSM”

  1. Avocații vor putea participa la seminarele de formare profesională a magistraților în materia dreptului bancar. Dar când?

    Răspund: când INM va aprecia că pot, și asta doar în urma unei analize de la caz la caz, în funcție de niște criterii evident că obiective, dar neprecizate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.