« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Instigare la abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu. Prelungire a măsurii controlului judiciar, extindere a urmăririi penale
29.08.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA. Instigare la abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu. Prelungire a măsurii controlului judiciar, extindere a urmăririi penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând din data de 31 august 2015, față de inculpatul N. G., primar al municipiului Iași, la data săvârșirii faptelor, și au dispus efectuarea urmăririi penale în continuare față de același inculpat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru infracțiuni),
complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 25 decembrie 2013 – 16 martie 2014, inculpatul N. G., folosindu-se de funcția deținută, respectiv primar al Municipiului Iași, l-a determinat pe inculpatul H. L. M., la acel moment director general adjunct al Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaților din subordine să efectueze activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale Iași, dar și pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
De asemenea, în perioadele 1-14 iulie 2014 și 1 septembrie – 14 octombrie 2014, inculpatul N. G., cu intenție, l-a determinat pe inculpatul H. L. M. să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaților din subordine să efectueze activități de supraveghere a aceleiași persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale Iași și a bugetului acestei instituții cu suma totală de 13.234,52 lei.
Prin aceste acțiuni, inculpatul N. G. a obținut pentru sine un folos nepatrimonial necuvenit constând în datele care îi erau furnizate permanent, referitoare la activitatea desfășurată de persoana supravegheată, dar și un folos patrimonial necuvenit constând în suma de 52.800 lei pe care nu a mai fost nevoit să o achite unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective.
În perioada 1-7 ianuarie 2015, procedând în aceeași manieră, l-a determinat pe inculpatul H. L. M., prin intermediul unui șef de serviciu din cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a pune la dispoziția unui polițist local a unui autoturism aparținând instituției cu care să se deplaseze, în timpul orelor de program, în Municipiul Suceava, în scopul rezolvării unor probleme personale ale edilului.
Prin această modalitate, au fost vătămate interesele legale ale Poliției Locale a Mun. Iași și a fost prejudiciat bugetul acestei instituții cu suma de 326,79 lei, corelativ cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit în același cuantum pentru inculpatul N. G.
În perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, primarul municipiului Iași l-a instigat pe inculpatul H. L. M., după ce acesta luase deja hotărârea infracțională, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonați să asigure escortarea permanentă a inculpatului N. G. și să efectueze deplasări cu autoturismele Poliției Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.
Urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și un folos patrimonial necuvenit inculpatului N. G. sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei.

Suspectului N. G. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD