Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Noutăți legislative

Norme cu privire la stabilirea pensiei de serviciu a funcţionarului public parlamentar

31 august 2015 | Corina CIOROABĂ

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din data de 26 august 2015 a fost publicat Ordinul secretarului general al Camerei Deputaţilor, secretarului general al Senatului şi preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice nr. 965/3598/274/2015 pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea pensiei de serviciu prevăzute de Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

În conformitate cu Legea nr. 7/2006, modificată și completată prin Legea nr. 215/2015, beneficiază de pensie de serviciu următoarele categorii de persoane care au desfăşurat activităţi în structurile de specialitate ale Parlamentului în baza unui raport de serviciu sau în baza unui raport de muncă:
– funcţionarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care în structurile Parlamentului între 4-14 ani, şi care au vârsta de cel puţin 60 de ani;
– persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute mai sus şi care, la data solicitării pensiei de serviciu, ocupă o altă funcţie sau au o altă ocupaţie, numai dacă raportul de serviciu în baza căruia şi-au desfăşurat activitatea în structurile Parlamentului a încetat în condiţiile art. 64 lit. a), b) și e) din Legea nr. 7/2006.

Beneficiază de pensie de serviciu în condițiile de mai sus și:
– personalul din structurile Parlamentului, care desfăşoară activităţi administrative, de gospodărire, investiţii, întreţinere-reparaţii şi de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă;
– funcţionarii publici din cadrul Consiliului Legislativ şi membrii acestuia;
– personalul Curţii Constituţionale asimilat, potrivit legii, celui cu funcţii similare din structurile Parlamentului, potrivit prevederilor Legii nr. 124/2000 privind structura personalului Curţii Constituţionale.

De pensie de serviciu beneficiază şi funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţii acestora care sunt pensionari ai sistemului public de pensii şi îndeplinesc condiţiile prevăzute mai sus.

Cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul ce reprezintă media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Cuantumul pensiei de serviciu se majorează cu câte 1% din baza de calcul pentru fiecare an realizat în plus peste stagiul de cotizare de 14 ani în structurile Parlamentului, fără a depăşi venitul brut avut în luna anterioară celei în care se depune cererea pentru acordarea pensiei de serviciu.

Cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu câte 1% pentru fiecare an în minus faţă de stagiul de cotizare de 14 ani în structurile Parlamentului.

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică