Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Norme cu privire la stabilirea pensiei de serviciu a funcţionarului public parlamentar
31.08.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din data de 26 august 2015 a fost publicat Ordinul secretarului general al Camerei Deputaţilor, secretarului general al Senatului şi preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice nr. 965/3598/274/2015 pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea pensiei de serviciu prevăzute de Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

În conformitate cu Legea nr. 7/2006, modificată și completată prin Legea nr. 215/2015, beneficiază de pensie de serviciu următoarele categorii de persoane care au desfăşurat activităţi în structurile de specialitate ale Parlamentului în baza unui raport de serviciu sau în baza unui raport de muncă:
– funcţionarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care în structurile Parlamentului între 4-14 ani, şi care au vârsta de cel puţin 60 de ani;
– persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute mai sus şi care, la data solicitării pensiei de serviciu, ocupă o altă funcţie sau au o altă ocupaţie, numai dacă raportul de serviciu în baza căruia şi-au desfăşurat activitatea în structurile Parlamentului a încetat în condiţiile art. 64 lit. a), b) și e) din Legea nr. 7/2006.

Beneficiază de pensie de serviciu în condițiile de mai sus și:
– personalul din structurile Parlamentului, care desfăşoară activităţi administrative, de gospodărire, investiţii, întreţinere-reparaţii şi de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă;
– funcţionarii publici din cadrul Consiliului Legislativ şi membrii acestuia;
– personalul Curţii Constituţionale asimilat, potrivit legii, celui cu funcţii similare din structurile Parlamentului, potrivit prevederilor Legii nr. 124/2000 privind structura personalului Curţii Constituţionale.

De pensie de serviciu beneficiază şi funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţii acestora care sunt pensionari ai sistemului public de pensii şi îndeplinesc condiţiile prevăzute mai sus.

Cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul ce reprezintă media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Cuantumul pensiei de serviciu se majorează cu câte 1% din baza de calcul pentru fiecare an realizat în plus peste stagiul de cotizare de 14 ani în structurile Parlamentului, fără a depăşi venitul brut avut în luna anterioară celei în care se depune cererea pentru acordarea pensiei de serviciu.

Cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu câte 1% pentru fiecare an în minus faţă de stagiul de cotizare de 14 ani în structurile Parlamentului.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti