ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre conceptul de clinică legală
31.08.2015 | Bogdan URSU


Conceptul de „clinical legal education” a luat naştere în sfera „common law”, atunci când profesia legală a împrumutat metoda de predare practică de la cea medicală. În principiu, studenţii participă, sub supravegherea unor avocaţi, la un program prin care se oferă servicii de consultanţă juridică gratuită unor clienţi reali, în cauze reale. De regulă, programul este inclus în curricula facultăţii, fie sub forma unui curs de etică profesională, fie sub aspectul practicii obligatorii de specialitate şi, în cele mai multe cazuri, studenţii primesc credite pentru activitatea prestată.

Primul program de studiu care a inclus atât pregătire teoretică, cât şi pregătire practică în curricula viitorilor jurişti a fost cel instituit în 1817 la Harvard University. Cu toate acestea, cele 30 de facultăţi de drept instituite în America până în 1870 au dorit să se distingă de metoda maestru-discipol şi au urmărit exclusiv metodele teoretice de predare a profesiei de jurist. În acest context, au apărut primele centre de consultanţă juridică de pe lângă facultăţi, în care studenţii practicau pro bono, tocmai din nevoia de a-şi aplica noile cunoştinţe asimilate în timpul studiului.

Deşi mulţi teoreticieni şi chiar studenţi doreau formarea mai multor clinici de practică, schimbarea majoră în acest sens a apărut începând cu anul 1960, atunci când majoritatea facultăţilor de drept din America aveau o clinică de practică adiacentă. Din anii ’80, educaţia clinică americană a evoluat continuu, ajungându-se ca majoritatea clinicilor să urmeze aceleaşi metode de pregătire, proceduri, metode de asigurare legală şi de finanţare.

În cadrul unor astfel de centre de consultanţă juridică gratuită, studenţii în drept lucrează sub supravegherea avocaţilor colaboratori şi a conducătorului centrului (de regulă, profesor în cadrul facultăţii de drept). Iniţial, potenţialul client va fi supus unui scurt interviu, astfel încât studenţii, împreună cu avocatul supervizor, să poată identifica problema de natură juridică. După ce au identificat chestiunea ce necesită a fi rezolvată, studenţii sunt îndrumaţi să realizeze o documentare relevantă din punct de vedere legislativ, jurisprudenţial şi doctrinar pentru a fi în măsură să ofere o soluţie cauzei. În final, aceştia vor realiza un raport/o scrisoare în care vor prezenta soluţia pe care o consideră potrivită. Acest raport este ulterior corectat şi semnat de avocatul supervizor şi transmis clientului clinicii.

Clinica legală poate avea un rol foarte important, din două puncte de vedere. În primul rând, joacă un rol educaţional pentru tinerii viitori jurişti, nu doar pentru că le oferă posibilitatea de pune în practică cunoştinţele dobândite de-a lungul anilor de studiu, să-şi dezvolte aptitudini şi abilităţi de sinteză, analiză, comunicare, cercetare şi documentare, „legal writing”, lucru în echipă, ci şi pentru că vor avea posibilitatea de a observa realitatea socială din comunitate, fiind puşi faţă în faţă cu clienţi reali cu care vor trebui să inter-relaţioneze. Pe de altă parte, se facilitează accesul la justiţie şi la informaţie de tip juridic pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile, crescând astfel gradul de conştientizare şi informare în rândul cetăţenilor, cu privire la drepturile lor.

Bogdan Ursu
Membru fondator al Asociației Studenților la Drept – ASD
Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre conceptul de clinică legală”

  1. Există concepte româneşti perfect inteligibile şi echivalente. „Clinică legală” e un calc forţat care zgârie timpanul.
    Legal Clinic = Şcoala de practică juridică,
    Clinical Legal Education = Practică juridică (curs)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate