Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Drepturile omului, Revista revistelor juridice

Bianca Selejan-Guțan: Sisteme şi drepturi electorale în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului – principii şi reguli

1 septembrie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Prof. univ. dr. Bianca Selejan-Guțan a publicat în revista Pandectele Române nr. 7/2015 articolul intitulat: „Sisteme şi drepturi electorale în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului – principii şi reguli”.

Autoarea prezintă de o manieră amplă și minuțioasă viziunea Curții Europene a Drepturilor Omului în materia dreptului electoral, tratând totodată impactul jurisprudenței Curții de la Strasbourg asupra sistemului electoral românesc.

Deși legiferarea domeniului electoral reprezintă atributul suveran al fiecărui stat, diverse organisme, în dorința consolidării democrației, nu au rămas indiferente în privința acestui subiect. Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Comisia de la Veneția sunt principalele instituții la nivel european care s-au remarcat în acest sens. Aceasta din urmă este creatoarea conceptului de „patrimoniu electoral european”, votul universal, egal, liber, secret și direct, precum și periodicitatea alegerilor fiind principiile lui definitoare.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului dedică art. 3 al Protocolului nr. 1 organizării alegerilor electorale. Însă, așa cum se arată, acest articol nu consacră în mod direct drepturile electorale individuale, rămânând misiunea Curții ca prin jurisprudența sa să definească conținutul lor. Aceasta a avut însă grijă să țină cont și de autonomia constituțională a fiecărui stat în deciziile sale, hotărând, spre exemplu că fiecare stat e liber să-și aleagă tipul de sistem electoral, atâta timp cât regulile stabilite nu conduc la arbitrariu.

Curtea a afirmat că dreptul la alegeri libere cuprinde atât dreptul la vot, cât și dreptul de a fi ales, sfera de protecție a Convenției cuprinzând însă doar alegerile legislative, nu și cele locale sau referendumurile. Pronunțându-se asupra votului obligatoriu sau a condiționării dreptului la vot de o anumită durată a rezidenței pe teritoriul statului, Curtea a decis că acestea nu sunt conduite contrare art. 3 al Protocolului nr. 1.

Studiul abordează și chestiunea interzicerii dreptului la vot, problemă discutată de instanța de la Strasbourg în multe cauze. Astfel, Curtea a considerat motivată interzicerea dreptului la vot pentru cauze comune majorității statelor, precum condamnarea la pierderea drepturilor electorale, alienarea mintală, calificând însă ca violare a Convenției radierea din listele electorale a unei persoane bănuite că ar fi aparținut Mafiei (Labita contra Italiei, 2000).

În ceea ce privește dreptul de a fi ales, Curtea a statuat că acesta cuprinde și dreptul persoanei de a-și exercita mandatul. Retragerea mandatului unui parlamentar datorită convingerilor sale religioase și a modului în care le manifestase fiind o altă conduită care a fost apreciată drept încălcare a art. 3 al Protocolului nr. 1 (Kavakci contra Turciei, 2007).

Evenimente juridice

Jurisprudenta

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Nu în ultimul rând, lucrarea atinge principalele probleme cu care s-a confruntat sistemul electoral românesc. Aducând în discuție evenimentele de la ultimele alegeri prezidențiale, autoarea amintește că, deși Curtea nu impune statelor obligația pozitivă de a acorda dreptul de vot cetățenilor din străinătate, aceasta a afirmat într-una din hotărârile sale că, odată ce a acordat dreptul de vot cetățenilor din străinătate, statul respectiv trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca aceștia să-și exercite dreptul în mod nediscriminatoriu în raport cu cetățenii ce se află pe teritoriul țării.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories