Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
5 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Suspendarea procedurii de soluționare a contestației administrative, ca urmare a sesizării organelor penale. Controlul de legalitate
01.09.2015 | Corina CIOROABĂ

A se vedea și dezbaterea juridică Inspecția fiscală. Litigii fiscale, din 8 decembrie 2014 [DEZBATERI.JURIDICE]


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu vizând anularea deciziei organului fiscal prin care s-a suspendat procedura de soluționare a contestației administrative îndreptate împotriva unei decizii de impunere ca urmare a sesizării organelor penale, că instanța de contencios administrativ învestită cu controlul de legalitate asupra deciziei de suspendare poate evalua măsura administrativă inclusiv în ceea ce privește exercitarea dreptului de apreciere al autorității fiscale prin raportare la definiția excesului de putere, cuprinsă în art. 2 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 554/2004, a proporționalității și a celorlalte exigențe ale dreptului la o bună administrare, pentru că, în caz contrar, s-ar accepta incidența art. 214 alin. (1) lit. a) C. proc. fisc. în cazul oricărui demers formal de sesizare a organelor penale, cu consecința amânării nepermise a soluției în procedura administrativă. (Decizia civilă nr. 1892 din 10 aprilie 2014 pronunţată în recurs de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de suspendare a procedurii de soluționare a contestației administrative îndreptate împotriva deciziei de impunere)

Corina Cioroabă


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Suspendarea procedurii de soluționare a contestației administrative, ca urmare a sesizării organelor penale. Controlul de legalitate”

 1. Corneliu HIRJOGHE spune:

  Iar ați preluat o speță care pune probleme.
  Dispozitivul deciziei cuprinde o eroare materială, redată tale quale în materialul de față:
  RESPINGE RECURSUL DECLARAT DE W.H. ÎMPOTRIVA încheierii din 20 iunie 2012 și a SENTINȚEI NR. 568 DIN 17 OCTOMBRIE 2012 A CURȚII DE APEL TIMIȘOARA, secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondat.
  ADMITE RECURSUL DECLARAT DE W.H. ÎMPOTRIVA SENTINȚEI NR. 568 DIN 17 OCTOMBRIE 2012 ALE CURȚII DE APEL TIMIȘOARA, secția contencios administrativ și fiscal.
  Din considerente rezultă însă că decizia recurată a fost casată în întregime, iar încheierea recurată a fost păstrată. De altfel, nici nu este posibil ca o cale de atac formulată de aceeași parte împotriva aceleiași hotărâri judecătorești să fie în același timp și admisă și respinsă (putând fi cel mult admisă în parte).
  Vă rog, înlocuiți persoana care se ocupă de jurisprudența ÎCCJ!

  • Andrei SĂVESCU spune:

   Nota de jurisprudență este perfectă.

   Cu stimă,

   Andrei Săvescu

  • Andrei SĂVESCU spune:

   Atenția dumneavoastră și viteza de reacție sunt elemente foarte pozitiv, la fel și spiritul critic. Ne-am bucura să vă alăturați echipei noastre în calitate de Ochi limpede (https://www.juridice.ro/echipa).

   Cu stimă,

   Andrei Săvescu

   • Valentin BULIGA spune:

    „Je suis Corina Cioroabă”, altfel scris mă opun unui „talibanism al formelor” cu eludarea indolentă a esenţelor.
    Chiar dacă am avut fericitul prilej de a-mi manifesta deja gratitudinea faţă de proiectul d-nei Corina Cioroabă, nu văd nimic nepotrivit să o reafirm şi cu această ocazie.
    De ani buni mi-am făcut un plăcut obicei cotidian ca păcătoaselor tabieturi matinale (cafea+ţigară)să le aduc o necesară corecţie prin accesarea propunerilor jurisprudenţiale ale d-nei Corina Cioroabă, de cele mai multe ori domnia sa surprinzând eficient, cu deplină limpezime, punctul de interes major al chestiunii juridice antamate de respectivele hotărâri judecătoreşti, într-o asemenea manieră încât să deschidă posibilitatea oricărui interesat de subiect să îşi exprime propriile opinii, ceea ce am şi făcut în puţine rânduri.
    De asemenea, am mai observat că niciodată domnia sa nu s-a eschivat în a prezenta hotărâri judecătoreşti criticabile atât sub aspectul fondului chestiunii juridice antamate, cât şi a formelor, tocmai pentru a dezveli fără menajamente intestinele actului de judecată avut în vedere, constituind un real avertizor pentru cei interesaţi de a nu cădea pradă aceloraşi erori.
    Şi toate acestea cu sublimă discreţie şi modestie.

    Rogu-vă, aşadar, d-le Săvescu, să nu mă lăsaţi solitar dinaintea păcatelor matinale, răpindu-mi bucuria întăritoare dată de „pastilele” d-nei Corina, başca şi sub privirea şfichiuitoare a unui „Big Brother”!

    Cu stimă. Je suis Corina Cioroabă a.k.a. Valentin B.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.