« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Lucia Uță: Executarea silită în natură a obligațiilor
02.09.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Jud. dr. Lucia Uță a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014, articolul intitulat: „Executarea silită în natură a obligațiilor”.

Potrivit dispozițiilor art. 1516 alin. (1) C. civ., creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă și la timp a obligației.

Atunci când, fără justificare, debitorul nu își execută obligația și se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa și fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin:
a) să ceară sau, după caz, să treacă la executarea silită a obligației;
b) să obțină, dacă obligația este contractuală, rezoluțiunea sau rezilierea contractului ori, după caz, reducerea propriei obligații corelative;
c) să folosească, când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său.

O parte nu poate invoca neexecutarea obligației celeilalte părți în măsura în care neexecutarea este cauzată de propria sa acțiune sau omisiune.

Refuzul creditorului de a primi plata, când un asemenea refuz nu are un temei legitim, face ca debitorul să nu fie considerat în întârziere, dacă a oferit, când se cuvenea, prestația datorată, chiar fără a respecta formalitățile prevăzute de art. 15101515 C. civ.

Executarea obligațiilor poate fi, de regulă, directă (în natură), debitorul executând chiar prestația la care s-a obligat, și, prin excepție, indirectă (prin echivalent), atunci când executarea directă nu este posibilă.

Dacă debitorul nu execută de bună-voie obligația, creditorul poate cere întotdeauna ca debitorul să fie constrâns să execute obligația în natură, cu excepția cazului în care o asemenea executare este imposibilă.

Dreptul la executare în natură cuprinde, dacă este cazul, dreptul la repararea sau înlocuirea bunului, precum și orice alt mijloc pentru a remedia o executare defectuoasă.

Când executarea silită în natură nu este posibilă, creanța inițială este înlocuită cu alta, având ca obiect o sumă de bani ce reprezintă echivalentul prejudiciului suferit de creditor.

În ceea ce privește condițiile executării silite, creditorul poate recurge la executarea silită în natură, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: să existe o neexecutare, neexecutarea să fie fără justificare, debitorul să fi fost pus în întârziere și executarea silită în natură posibilă.

În ceea ce privește punerea în întârziere a debitorului, dacă debitorul nu se află de drept în întârziere, în cazurile expres și limitativ prevăzute de art. 1523 C. civ., creditorul trebuie să îl pună în întârziere, fie printr-o notificare scrisă comunicată prin executorul judecătoresc sau prin orice alt mijloc care asigură dovada comunicării, fie prin cerere de chemare în judecată.

Nu pot fi executate silit în natură obligațiile intuitu personae, care presupun o participare strict personală din partea debitorului. De asemenea, nu este de conceput o executare silită în natură care s-ar constitui într-o încălcare inadmisibilă a libertății debitorului.

În cazul neexecutării unei obligații de a nu face, creditorul poate cere instanței încuviințarea să înlăture ori să ridice ceea ce debitorul a făcut cu încălcarea obligației, pe cheltuiala debitorului, în limita stabilită prin hotărâre judecătorească. În această ipoteză, intervenția instanței de judecată este obligatorie.

Ioana-Bianca Tofan

 
Secţiuni: Drept civil, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD